IN TRECUT ERA CONSIDERATA FLOAREA PLOILOR. ACUM SE GASESTE IN FIECARE CASA

Sunt ușor de recoltat și arată frumos indiferent dacă florile sunt într-un ghiveci, în grădina sau pe câmp. Sunt galbene, se pot transforma în cremă, o avem cu toții acasa; se poate face ulei, gel, compresă, tinctură sau ceai. De asemenea, se poate folosi în pasta de dinți sau se amestecă cu apă de gură și este suficient de blând pentru copii și dar și pentru bătrâni.

Galbenele, căci despre ele vorbim, sunt unele dintre plantele medicinale cele mai utilizate datorită multitudinii de beneficii pe care acestea le oferă oamenilor.

În trecut era recunoscută drept “floarile ploilor”. Atunci când floarile nu se deschideau era sigur că urmează ploile.

Aceste plante miraculoase au fost folosite de secole în scopuri ornamentale, precum și din motive culinare, cosmetice sau pentru a crea medicamente. Probabil că sunteți familiarizați cu gălbenele. Aceste plante medicinale sunt unele dintre cele mai utilizate de oameni datorită multitudinii de beneficii pe care acestea le oferă.

În scop terapeutic se folosesc florile, care se culeg atunci când este soare, când planta este deschisă şi emană uleiuri volatile.

Acestea mai sunt utilizate pentru a preveni spasmele musculare, reducerea febrei, tratarea durerilor în gât și a gurii, crampelor menstruale, cancer, ulcerații gastrice și duodenale. Tot galbenelele au fost de asemenea utilizate pentru a combate rujeola, variola și icterul.

Substanțele pe care le conține floarea de galbenele ajută țesuturile noi să crească atunci când avem răni și le cicatrizează.

Cum se folosesc?

Florile de gălbenele  se aplică pe piele pentru a reduce durerea și umflarea (inflamația) dar și pentru a trata rănile. De asemenea, se aplică pe piele (utilizată local) pentru sângerări nazale, vene varicoase, hemoroizi, inflamația rectului (proctitis), infecția urechii, boala gingiilor, buzele exfoliative (cheilita exfoliativă), erupția cutanată, infecția cu drojdie vaginală și conjunctivită. Uleiul esențial de galbenele a fost folosit ca un agent de respingere al insectelor.

Substanțele pe care le conține floarea de galbenele ajută țesuturile noi să crească atunci când avem răni și le cicatrizează.

Gălbenelele conţin flavonoide, carotenoizi, vitamina C, uleiuri eterice,  substanţe amare, saponine triterpenice, răşini, mucilagii.