Pandemia de Coronavirus a produs schimbări majore în toate domeniile, inclusiv în cel imobiliar, iar terenurile înregistrează și ele creșteri de prețuri. Cotidianul Obiectiv-Vocea Brăilei a publicat recent variațiile suferite de valorile de circulaţie ale bunurilor imobile arătând cotaţiile pentru terenurile intra și extravilane din județ.
Astfel cele extravilane se clasează în topul creşterilor pe tipuri de proprietăţi pentru care s-a majorat linear atât prețul, cât și numărul de tranzacţii. S-a observat însă că și măririle au variat de la o zonă agricolă la alta în interiorul județului, fiind determinate de calitatea terenului, gradul de comasare a suprafețelor, posibilitățile de stocare/procesare a produselor agricole și, nu în ultimul rând, de distanța față de căile de acces sau de semnalarea surselor de apă în zonă.
Dacă în anul 2019 creșterile au fost cu 20-25 % pentru suprafețe din zona agricolă Traian – Urleasca – Ianca, cea mai mică variație s-a înregistrat pentru terenurile din zona Jirlău – Făurei și este aproapre sigur că acestea îsi vor urma trendul ascendent și în acest an, cu atât mai mult cu cât cererea urmează și ea aceeași direcție. Ca urmare, se estimează ca aceste bunuri vor avea prețuri orientative cuprinse între 2.500 lei/ha – 6.000lei/ha, se precizează în raportul din acest an al experţilor evaluatori privind preţurile de referinţă pentru imobile tranzacționabile.
Ca o comparație, terenuri agricole de pe raza comunei Cazașu ar putea fi vândute în acest an cu 35.000 lei/ha -27.000 lei/ha în 2019, cele de la Unirea cu 32.000 lei/ha fața de 27.000 lei/ha în 2019, iar cele din Chiscani pot fi evaluate la 30.000 lei/ha comparativ cu 25.000 lei/ha, în 2019. Și când vine vorba despre extravilanul municipiului Brăila trendul se menține, atâta vreme cât a crescut ca valoare de la 31.000 lei/ha anul trecut, la 40.000 lei/ha în 2020.
Și în domeniul forestier lucrurile stau la fel , hectarul de pădure cunoscând o majorare a cotaţiei între 2.000 şi 6.000 lei. Dacă ar fi să ne referim la terenurile intravilane cotaţiile valabile pe anul în curs sunt în stagnare, metrul pătrat fiind evaluat la 750 lei în zona centrală, în timp ce la zona 1 cotaţia este la 625 lei/mp şi la 150 lei/mp pentru zona 4.
Nici în afara municipiului prețurile la această categorie de terenuri nu variază prea mult față de anul trecut, chiar și cele din cartierele rezidenţiale de la Cazasu, menținându-se aproximativ la aceleași cote ca și în 2019.
Autor: Elena Picu