În iunie, Bucureştiul va deveni capitala internaţională a vinului

vin1aprilie

Bucureștiul va găzdui, în iunie, congresul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), ocazie cu care elita mondială a vinului va veni în România. Evenimentul costă jumătate de milion de euro și reunește specialiști din 44 de țări.

România va fi pentru a doua oară gazda celei mai importante manifestări tehnico-ştiinţifice a Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), la 45 de ani de la primul eveniment de acest gen organizat de ţara noastră.

Congresul de la Bucureşti este organizat de Ministerul Agriculturii prin intermediul Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole (ONVPV). Costurile manifestării sunt estimate la peste 450.000 euro, afirmă Ştefan Duşa, directorul general al organizaţiei, care susţine că Guvernul a acreditat Ministerul Agriculturii să lanseze invitaţia pentru acest eveniment. Pe lângă cele trei zile efective de lucrări, care vor avea loc la Palatul Parlamentului, vor fi organizate vizite în mai multe podgorii (la Murfatlar, Dealu Mare, Drăgăşani şi Jidvei), dar şi la Peleş sau Cramele Rhein.

Cu o suprafaţă de peste 180.000 hectare de vie, România ocupă locul cinci la nivel european după ţări precum Spania, Franţa, Italia şi Portugalia. La producţie suntem însă pe locul şase din cauza randamentelor mici. Germania – principala piaţă de export pentru vinul românesc – are jumătate din suprafaţa ţării noastre cu vie şi produce dublu faţă de noi.

Calitatea vinului românesc a crescut, însă prezenţa pe piaţa externă este departe de adevăratul potenţial. În 2012, exporturile au atins circa 16 mil. euro, de aproape trei ori mai puţin, comparativ cu importurile. (Sursa: amosnews.ro)

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult