În decembrie, ieşenii au tăiat porci de 15 milioane de lei

18

sacrificiiporci

Luna trecută au fost sacrificaţi 13.391 de porci, cu 56% mai mulți faţă de aceeași lună a anului trecut.

Ieşenii s-au îngrămădit anul acesta pentru a avea pe masa de Crăciun carne de porc. Cel puţin aşa rezultă din statisticile Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Iaşi. 13.391 de porcine au fost sacrificate în decembrie 2013 în abatoarele din judeţul Iaşi, cu aproximativ 3.000 mai puţin decât în tot trimestrul patru al anului 2012.

Vechea zicală românească cum că cea mai bună legumă este carnea de porc s-a concretizat printr-o creştere a consumului pe tot parcursul anului trecut.

Cu ocazia sărbătorilor ce abia s-au încheiat, 13.391 de porcine au fost sacrificate în abatoare, cu 56% mai mult decât în luna decembrie a anului 2012, potrivit datelor puse la dispoziţia “Ziarului de Iaşi” de DSVSA. Pentru a ieşi “pe plus”, greutatea minimă a unui exemplar din abator nu poate coborî sub 105,5 kg, a arătat medicul Nicolae Ivanciu, purtătorul de cuvânt al DSVSA Iaşi. Un kilogram de carne de porc “în viu” ajungea în proximitatea Crăciunului la preţul de 11-12 lei.

Făcând un calcul, rezultă că la nivelul judeţului Iaşi, peste 15,5 milioane de lei reprezintă suma investită de ieşeni pentru a-şi asigura nelipsita carne de porc de pe masa de Crăciun. Pe tot parcursul anului 2013, 66.312 porcine au fost sacrificate în abatoarele din judeţ, cu 22 mii mai mult decât în cursul anului 2012. Cele mai multe – cum era şi firesc – au fost înregistrate în trimestrul patru, în număr de 28.005, conform datelor culese de DSVSA. Reprezentanţii instituţiei consideră că adaptarea la rigorile legislative din spaţiul comunitar sunt în strânsă legătură cu creşterea numărului de sacrificări în abatoarele din judeţ. “Am lucrat 20 de ani într-o unitate de creştere a porcilor şi vă pot spune că în sfârşit ne aliniem la legislaţia europeană din domeniu. (Integral pe fabricadecarne.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise