Impozitul pe profit îi va secătui pe micii fermieri

12

Pomicultorii, viticultorii şi cultivatorii de cereale sau cartofi vor fi obligaţi să-şi declare profiturile. „Vom umbla pe la Fisc în loc să lucrăm pământul“, spun liderii acestora.

Persoanele fizice care obţin venituri din diverse activităţi agricole nu ţin contabilitate şi nu pot să emită facturi din care să rezulte ce venituri au realizat. Cu atât mai puţin ce profituri au obţinut.

Această situaţie se va schimba cât de curând, pentru că în Codul fiscal a fost introdusă o prevedere nouă, în baza căreia contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură „au obligaţia de a declara şi de a plăti impozitul pe profit anual“.
Noua prevedere este văzută ca fiind benefică de către cultivatorii care lucrează în regim de persoană juridică – şi care, desigur, calculează şi plătesc anual impozit pe profit ca orice firmă. Ei spun că, astfel, ar putea scăpa de concurenţa neloială practicată de evazioniştii care ies pe piaţă cu producţii mari realizate în regie proprie. Dar, pe de altă parte, micii cultivatori care lucrează pământul doar pentru autoconsum şi care ies pe piaţă cu cantităţi neglijabile de marfă vor dispărea, neputând să facă faţă concurenţei şi regimului fiscal.

Adio, cartofi româneşti!

„Practic, fermierii particulari vor fi nevoiţi să ţină contabilitate în partidă simplă (n.n.- doar cu facturi şi chitanţe) şi să completeze tot felul de formulare – ei, cum poţi să-i ceri asta lui badea Gheorghe, din câmp, care poate nu cunoaşte regulile contabile? Înainte de introducerea impozitului pe profitul agricol trebuia gândită o formulă mai accesibilă“, ne-a declarat Ion Oprea, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor. El spune că au avut loc mai multe discuţii la nivelul Ministerului Agriculturii referitor la această formulă simplificată, dar deocamdată nu s-au găsit soluţii.
Nici cultivatorii particulari de cartofi nu sunt tocmai fericiţi să afle că vor plăti impozit pe profit. „Asta ne mai lipsea, să ne ceară impozit, după un an în care am avut numai pierderi. Deja pieţele de gros sunt pline de cartofi din import, iar românii mai pot vinde cel mult pe marginea străzii, la poarta casei. E greu de crezut că aceştia vor ţine contabilitate şi vor calcula vreun profit“, a spus, la rândul său, Alexandru Bena, şeful unui Agromec din judeţul Sibiu.
La rândul său, Nicu Aricescu, un ţăran din Vrancea venit cu treburi la Bucureşti, ne-a spus că nici n-ar avea cum să ţină contabilitate. „Păi, eu câştig din ce îmi dă pământul, cum să arăt cât am cheltuit dacă n-am cheltuieli pe facturi sau chitanţe? Trebuie să arăt cât am câştigat şi cât am cheltuit, dar eu n-am nicio hârtie nici pe o parte, nici pe cealaltă. Şi atunci, cum o să-mi ia banii?“, se întreabă Nicu.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prezent ieri la o conferinţă organizată de Mediafax, a spus că nu e la curent cu modificarea adusă Codului fiscal şi va avea un comentariu după ce se va informa în legătură cu noile prevederi.

Citește și

Cmentariile sunt închise