Importurile de alimente și inputuri, cifre record în 2022. Ce se va întâmpla în 2023
Cheltuielile globale pentru importurile de alimente ar putea să atingă 1,94 trilioane de dolari la sfârsitul lui 2022, o creștere cu 10% față de anul precedent, din cauza creșterii prețurilor, a avertizat, vineri, FAO.
Importurile de inputuri, la scară mondială, au crescut cu aproape 50% comparativ cu anul trecut
Pe lângă această creștere la importurile de alimente, factura globală de import pentru inputuri agricole, inclusiv îngrășăminte, este de așteptat să crească cu 48% față de 2021, avertizează Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, care este îngrijorată pentru țările fragile, deja afectate de alimente.
Importurile fac să plătim mai mult pentru mai puțin
În raportul său bianual „Food Outlook”, FAO avertizează că, de fapt, consecințele vor fi dramatice pentru țările importatoare sărace, care vor plăti mai mult pentru mai puțin. Pentru că dacă „cea mai mare parte a creșterii facturii este atribuită țărilor cu venituri mari”, acestea au volumele achiziționate în creștere, spre deosebire de țările vulnerabile din punct de vedere economic precum Madagascar, Liberia sau Liban.
„Este de așteptat ca factura globală a importurilor de alimente pentru grupul de țări cu venituri mici să rămână practic neschimbată, deși ar putea să scadă cu 10% în volum”, subliniază FAO.
Peste treizeci de țări, importatoare nete de grâu, sunt dependente de Rusia și Ucraina
Creșterea generală a facturii la alimente, agravată în cazul țărilor importatoare, deprecierea monedelor lor față de dolar (principala monedă de schimb pe piețele internaționale), totul este direct legat de războiul din Ucraina. Conflictul, care implică două superputeri agricole care reprezentau 30% din comerțul mondial cu grâu și 78% din exporturile de ulei de floarea-soarelui înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, a propulsat cerealele la prețuri fără precedent. Peste treizeci de țări, importatoare nete de grâu, sunt dependențe de cele două țări (Rusia și Ucraina) pentru cel puțin 30% din importurile lor.
Importurile pentru inputuri agricole, în special îngrășăminte, au crescut cu aproximativ 48% față de anul trecut
Producția mondială de grâu „ar trebui să atingă un nivel record de 784 de milioane de tone în 2022/23”, în special datorită recoltelor rusești și canadiene, dar, alte elemente cântăresc foarte mult în balanța țărilor sărace importatoare, avertizează FAO: Factura globală de import pentru inputuri agricole, în special pentru îngrășăminte, ar trebui să ajungă anul acesta la „424 de miliarde de dolari, o creștere de 48% față de 2021”.
„Ca urmare, unele țări ar putea fi forțate să reducă cererile de inputuri, ceea ce ar duce aproape inevitabil la o scădere a productivității agricole și a disponibilității naționale a alimentelor”, subliniază FAO.
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură crede că „repercusiunile negative asupra producției agricole globale și securității alimentare continuă și în 2023”.