18 ianuarie 2022 - 00:53

Cât de important este Recensământul General Agricol pentru viitorul subvențiilor fermierilor

Pentru ca, la finele anului 2022, să poată fi definitivat Planul Național Strategic (PNS) pentru perioada 2023-2027, trebuie mai întâi să fie finalizat Recensământul General Agricol (RGA).

„După finalizarea Recensământului General Agricol vom avea o imagine mai exhaustivă în ceea ce priveşte modul de deţinere a terenurilor, de utilizare a terenurilor, a numărului de animale, dar şi a numărului de oameni care activează în agricultură, iar cu dinamica acestor cifre vom putea construi strategii în viitor. (…) Aşteptăm finalizarea acestui recensământ pentru că la finele anului 2022 trebuie să definitivăm şi noi, la Ministerul Agriculturii, Planul Naţional Strategic pentru perioada 2023 – 2027, ştiind faptul că pentru 2021 şi 2022 avem o perioadă de tranziţie şi programele sunt pregătite să le lansăm în săptămânile următoare”, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, luni, 10 mai 2021, într-o conferință de presă.

Cu această ocazie, șeful de la Agricultură a mai adăugat că au fost finalizate toate etapele pregătitoare, fiind stabiliţi recenzorii şi recrutaţi oameni care nu lucrează în structurile MADR pentru această activitate.

„Nu suntem singuri, suntem împreună cu Institutul Naţional de Statistică, cu Ministerul Administraţiei şi Internelor şi cu structurile teritoriale ale acestora, iar suportul tehnic este asigurat de STS. S-au depăşit etapele pregătitoare, în care au fost stabiliţi recenzorii, au fost recrutaţi şi oameni care nu lucrau în structurile noastre pentru această activitate. Tot personalul a fost instruit, astfel încât să avem o activitate cât mai bună şi cât mai corectă şi să respectam toate măsurile impuse de pandemia COVID-19. Am încercat să popularizăm şi noi şi colaboratorii noştri această activitate, pentru că este una care se face mai rar, odată la 10 ani. Cred că rezultatele vor fi unele care să ne ajute foarte mult”, a continuat Oros.

Cu toate că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) deţine o bază de date privind numărul de exploataţii agricole şi suprafaţa exploatată conform cererii unice de plată depuse de fermieri, ministrul Agriculturii a subliniat că în realitate acestea sunt mai mari.

„Noi avem în fiecare an, în funcţie de acele cereri unice de plată care se depun la APIA, avem o bază de date cu numărul de exploataţii şi cu suprafaţa pentru care s-au depus cererea unică de plată, dar ştim că numărul de exploataţii este mai mare unde se va face agricultura de subzistenţă şi suprafaţa agricolă exploatată este mai mare decât cei care depun aceste cereri. De asemenea, vrem să verificăm dacă rezultatele acestui recensământ sigur se suprapun cât mai fidel cu bazele de date în ceea ce priveşte animalele, pentru că fermierii nu toţi depun acele cereri unice de plată sau acele cereri pentru subvenţii pentru animale”, a mai afirmat ministrul de resort.

Recensământul General Agricol (RGA) – runda 2020 se va desfăşura în perioada 10 mai – 31 iulie 2021, cu scopul de a colecta, prelucra şi disemina datele privind structura exploataţiilor agricole din România, principiul de bază fiind utilizarea terenurilor şi deţinerea animalelor.