IMPORTANT: Măsuri pentru prevenirea gripei aviare

33

gaini_curteColegiul Medicilor Veterinari din Sibiu a transmis un comunicat de presă prin care a arătat că gripa aviară, pe lângă alte boli infecțioase transmisibile, specifice efectivelor de păsări domestice și sălbatice, este considerată o afecțiune cu un înalt grad de periculozitate, care generează pierderi economice importante datorită mortalității ridicate, a restricțiilor privind mișcarea păsărilor vi și a produselor provenite de la acestea.

Contextul epidemiologic actual, determinat de evoluția a unor focare de Gripa Aviară în unele state europene, precum și depistarea unor cazuri pozitive pentru virusul gripei aviare în urma investigațiilor de laborator, din probele recoltate de la pelicani morți în Delta Dunării, coroborat cu fenomenul de migrație și cu activitățile de comercializare în viu a păsărilor, constituie factori ce pot favoriza difuzarea virusului gripal aviar în efectivele de păsări din zona europeană, inclusiv în și în alte zone ale țării noastre.

Gripa Aviară (Influența Aviară) este o boală infecțioasă a păsărilor cauzată de mutația virusului gripal de tip A, subtipurile H5 și H7. Boala a fost descoperită acum mai mult de 100 de ani în Italia și s-a răspândit în întreaga lume fiind predispuse la boală toate speciile de păsări domestice și sălbatice.

Păsările migratoare (rațele sălbatice, în mod special) sunt sursă naturală de gripă aviară, ele fiind și cele mai rezistente la infecții. Păsările domestice, inclusiv găinile și rațele, sunt deosebit de predispuse la epidemii de gripă aviară cu final fatal.

Pentru a se asigura o protecție sanitară eficientă, ANSVSA prin serviciile sanitare veterinare centrale și locale, a implementat, începând cu anul 2005, un Program de monitorizare al gripei aviare, prin care se urmărește:

  • Colaborarea permanentă cu crescătorii de păsări, organizați ca persoane fizice, juridice, sau în asociații de profil, a vânătorilor și a paznicilor fondurilor de vânătoare, prin întâlniri periodice cu caracter informațional, pentru cunoașterea legislației și a obligațiilor ce le revin în implementarea măsurilor stabilite.
  • Stabilirea zonelor de risc, pentru fiecare județ, pe culoarul râurilor, în localitățile cu gospodării care au contact cu luciul de apă și în jurul exploatațiilor comerciale
  • Inspecția permanentă, prin examen de laborator pe probe de sânge, tampoane traheale și tampoane cloacale la păsările migratoare din Delta Dunării, la păsările domestice din exploatațiile aflate în localitățile din județe cu risc crescut de contaminare, din zona trans-frontalieră și a păsărilor din import, aflate în perioada de carantină.
  • Monitorizarea modului de implementare a normelor de biosecuritate în exploatațiile comerciale cu păsări, protecția și bunăstarea pe specii și categorii de exploatare.
  • Informarea medicilor veterinari privind suspiciuni sau semne clinice de boală de către deținătorii de exploatații cu păsări.
  • Stabilirea de măsuri pentru limitarea circulației păsărilor de curte în perimetrele exploatațiilor, și informarea fermierilor asupra condițiilor de circulație a păsărilor din exploatațiile comerciale.
  • Supravegherea comerțului intracomunitar și a importului cu păsări vii provenite din statele membre ale Uniunii Europene sau țări terțe.
  • Controlul calității și a modului de administrare a furajelor.
  • Reactualizarea stocurilor de materiale și a structurilor de intervenție, prevăzute în planurile de contingență de la nivel local.

Pentru situațiile cu risc epidemiologic major, cu implicații pentru sănătatea publică și economia națională, precum și în spațiul intracomunitar, determinat de apariția unei pandemii, epidemii, boli emergente și boli transfrontaliere, situații în care se încadrează și Gripă Aviară, organismele de specialitate din cadrul Uniunii Europene asigură fonduri prin cofinanțarea monitorizării, prevenirii și combaterii unor boli transmisibile, în baza Deciziei C. E. nr. 870 / 2011.

Atenționăm că rentabilitatea creșterii păsărilor este condiționată în primul rând de modul în care crescătorii respectă normele de bunăstare (adăpostire, furajare, adăpare, microclimat, exploatare) și în mod deosebit a normelor de protecție sanitară veterinară prin care se asigură statusului de sănătate a acestora.

Citește și

Cmentariile sunt închise