3 decembrie 2021 - 15:10

IMPORTANT: Măsuri de prevenire a Pestei Porcine Africane. Află care sunt simptomele bolii!

porcEvenimentele epidemiologice acest an, referitoare la confirmarea unor cazuri de pestă porcină africană la porcii domestici și mistreți din unele țări extracomunitare, respectiv Ucraina și Republica Moldova, fac necesară avertizarea din nou a instituțiilor implicate și a publicului larg cu privire la evoluția acestei boli și a măsurilor de prevenire și combatere ce se impun atât pe teritoriul național cât și județean.

În context, DSV Sibiu atrage atenţia  crescătorilor de porcine, proprietarilor fondurilor de vânătoare și nu în ultimul rând autorităților locale, implicate, că Pesta Porcină Africană constituie un pericol ridicat de contaminare pentru porcii domestici și sălbatici, prin faptul că boala este cauzată de un virus foarte rezistent în mediu și alimente, respectiv poate rezista 6 — 10 zile în materiile fecale, până la 3 — 6 luni în produse din carne de porc, netratată termic și mai mulți ani în carnea congelată.

Faptul că un rezervor important de virus se poate identifica în mediul natural, respectiv în populația de mistreți, iar datorită migrației mistreților în căutarea unor condiții de mediu favorabile, precum și a circulației libere a animalelor în cadrul comerțului intracomunitar cu animale vii, produse și subproduse de origine animală, această maladie poate constitui, în timp, o amenințare și pentru țara noastră.

De menționat că boala nu se transmite de la animale la om, deci nu afectează sănătatea omului.

Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct, dar se poate transmite și indirect prin:

— vectori biologici (căpușe din anumite specii care au parazitat anterior porcii bolnavi);

— diferiți vectori, cum sunt carnasierele domestice și sălbatice, păsări sălbatice,

— animale care au trecut prin boală și rămân purtătoare de virus;

— prin sânge, țesuturi, secreții și excreții de la animalele bolnave sau moarte;

vectori infectați ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala;

deșeuri alimentare, cadavre abandonate sau alte materii și materiale ce pot fi contaminate;

circulația în habitatul natural a vânătorilor, paznicilor de vânătoare, a pădurarilor și a altor persoane;

Principalele semne clinice sunt evidențiate prin:

  • temperatură foarte ridicată (40,5 — 42 ?C) și stare febrilă;
  • roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului;
  • lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers, care pot apărea cu 24-48 de ore înaintea morții;
  • vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi;
  • mortalitatea ridicată, aproape de 100%, intervenită într-un timp extrem de scurt;

Pentru această boală nu există tratament și nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise și distruse, iar în cazul porcilor domestici, proprietarii vor fi despăgubiți de către stat la prețul de piață al animalelor.

De menționat că datele statistice în teritoriile unde a evoluat până acum, eradicarea și recunoașterea stării de indemnitate la boală a durat lungi perioade de timp.

Pentru protejarea teritoriului național, în cadrul Programului acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, aprobat și legiferat anual prin Hotărâri de Guvern, sunt stabilite normele de prevenire și combatere a acestei boli, acțiuni care fac referire la:

Informarea Centrului Local de Combatere a Bolilor cu privire la evoluția boli, măsurile ce se impun pentru prevenirea îmbolnăvirii porcinelor domestice și sălbatice și responsabilitatea autorităților locale cu putere de decizie.

Instruirea personalului din rețeaua sanitară veterinară din județ (medici veterinari zonali, medici veterinari de liberă practică împuterniciți, concesionari) a fermierilor, a operatorilor economici, asociațiile de crescători de animale și administratorii fondurilor de vânătoare.

Distribuirea de materiale informative și postere în toate localitățile din județ, cu privire la recunoașterea bolii și la măsurile care trebuie aplicate în cazul apariției unei suspiciuni.

Instruirea personalului din punctele de trecere a frontierei și distribuirea de materiale informative în acest scop.

Supravegherea stării de sănătate a efectivelor de porcine domestice și a mistreților care habitează în fonduri de vânătoare înregistrate la nivel de județ.

Monitorizarea respectării legislației privind circulația porcinelor domestice pe teritoriul județean și național

Informarea serviciilor veterinare de către proprietarii de porcine sau proprietarii fondurilor de vânătoare despre existența de animale bolnave sau moarte.

Controale la centrul de colectare a vânatului sălbatic, unde se verifică identificarea carcaselor, situația sanitară a mistreților depozitați, ținerea la zi a documentelor oficiale, modul de valorificare a carcaselor.

Supravegherea bolii prin afluirea de probe, la laborator prelevate de la porcinele domestice și mistreți împușcați sau găsiți morți.

Asigurarea ecarisării teritoriului, inclusiv în fondurile de vânătoare, conform prevederilor legislației în domeniu.

Implementarea măsurilor de prevenire a pestei porcine africane, în general și cu atenția cuvenită pentru mistreți, constituie o prioritate în activitatea personalului din rețeaua sanitară veterinară, dar și pentru personalul angajat din alte autorități județene și locale, cu o atenționare specială pentru fermieri, vânători și pentru proprietarii fondurilor de vânătoare.