IMPORTANT! Fermierii si operatorii din domeniul alimentar trebuie sa cunoasca aceste REGULI!

Masuri si reguli speciale pentru fermierii si operatorii din domeniul alimentar au fost întocmite de catre autoritatile europene si cele din România, pentru a preveni riscurile noului coronavirus. Aceste masuri au fost incluse în ghiduri speciale privind siguranța alimentelor, publicate atat pe site-ul ANSVSA, cat si pe site-urile institutiilor europene

Sunt două ghiduri la nivel internațional, Ghidul „Covid-19 şi siguranţa alimentelor: ghid pentru operatorii din industria alimentară” elaborat de Organizaţia Mondiala a Sănătăţii (OMS) în colaborare cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) și Ghidul Comisiei Europene privind „Covid-19 şi siguranţa alimentelor”.

Recomandările cuprinse în ghiduri vizează minimizarea riscului transmiterii Covid-19, gestionarea situațiilor în care s-a identificat o persoană infectată COVID-19 și se adresează personalului din unitățile de producție și vânzare cu amănuntul și a celor care realizează transportul și livrarea alimentelor. De asemenea, sunt furnizate recomandări pentru consumatori în ceea ce priveşte prepararea şi consumul de alimente la domiciliu.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a publicat pe site-ul propriu aceste ghiduri si pot fi accesate la adresele de mai jos:

http://www.ansvsa.ro/wp-content/uploads/2020/04/COVID19-ghid_ind_alimentara.pdf

http://www.ansvsa.ro/wp-content/uploads/2020/04/Q_A_COVID-19-and-food-CE.pdf

ANSVSA subliniază următoarele aspecte:

  • până la această dată nu există evidențe ca virușii care cauzează îmbolnăviri respiratorii se transmit prin alimente sau alimente ambalate; coronavirusurile nu se pot multiplica în alimente;
  • regulile stricte de igienă ce sunt aplicabile deja operatorilor din domeniul alimentar au ca scop prevenirea contaminării alimentelor de orice fel de patogen, incluzând astfel și prevenirea contaminării alimentelor de virusul responsabil pentru COVID-19;
  • în contextul evoluției COVID -19, operatorii din domeniul alimentar trebuie să ia măsuri de prevenire a răspândirii virusului, precum menţinerea distanţării fizice, limitarea contactelor externe la cele absolut necesare dar și reguli suplimentare de igienă, acolo unde este cazul, în special când un angajat este depistat pozitiv la acest virus;
  • în unitățile de vânzare cu amănuntul, o atenție deosebită trebuie acordată  măsurilor de igienizare sporite, în special în zonele în care se identifică puncte de atingere cu risc ridicat (cărucioare de cumpărături, mânerele ușilor, cântarul utilizat de către clienți) și în vitrinele cu alimente, deschise spre vânzare (salată, vitrinele cu produse proaspete și produse de panificație); la dispoziția consumatorilor trebuie puse produse pentru dezinfectarea a mâinilor, la intrarea și ieșirea din spațiile alimentare.

Acestea două au fost elaborate în colaborare autoritățile competente și asociațiile de profil și au ca scop detalierea măsurilor suplimentare recomandate în contextul evoluției COVID-19 și a bunelor practici de igienă aplicabile de către operatorii din domeniul alimentar, astfel încât să se asigure menținerea funcţionării şi integrităţii lanţului alimentar cât şi a faptului că cetățenii beneficiază de alimente sigure.

Citește și

Parerea voastra este intotdeauna importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult