Ilie Van: Prețul cărnii de pui a scăzut cu peste 10%, la poarta fermelor

16

puimiciAnul acesta, 2014, este primul în care sectorul avicol nu a înregistrat o creştere. Acest fapt se datorează evaziunii fiscale şi creşterii volumului de importuri determinat de impunerea embargoului rusesc, după cum a declarat Ilie Van, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Păsări.

Orice ajutor este binevenit pentru acest sector, având în vedere pierderile înregistrate de cei care cresc păsări. „În luna august, când primim raportările oficiale, am constatat că exporturile au scăzut cu 10%, iar importurile au crescut. Scăderea exportului, corelată cu creșterea importurilor, au condus la o creștere a volumului de marfă de pe piață cu 35.000 de tone, adică cu 15%.Această creștere de ofertă a dus la o scădere a prețului cărnii cu 12-15%, la poarta fermelor. Deci fermierii, în această perioadă au pierdut bani încă de la început ”, a declarat Van.

Acesta a declarat că orice măsură de sprijin pentru fermieri este, acum, binevenită, fie că e vorba despre stocarea privată, de metode de sprijin pentru export sau de amânări fiscale.

Reprezentantul crede că cea mai mare problemă a crescătorilor este legată de protecția fermierilor de concurența neloială apărută din cauza evaziunii fiscală și spune că reducerea TVA pentru carne ar putea salva sectorul de faliment.

Citește și

Cmentariile sunt închise