Ilie Dan (LAPAR): Producția de grâu este suficientă să și exportăm, important e cum o gestionăm

42

vaduva22Invitat în cadrul emisiunii ”Agricultura la raport”, din 28 iulie, Ilie Dan, președintele Ligii Asociaților de Producători Agricoli din România Ilfov (LAPAR) a făcut o serie de declarații incendiare vizavi de evoluția prețurilor grâului, din această perioadă și de interesele din spatele tranzacțiilor cu cereale.

Potrivit afirmațiilor lui Ilie Dan, prețul grâului e foarte scăzut în acest moment și, cel mai probabil, acesta nu va fi majorat de traderi nici în lunile următoare. “Traderii spun că dau un preț mic fiindcă grâul este de proastă calitate.Totuși, după mai multe discuții ne-am dat seama că nu e chiar așa și că, în general, producția e de calitate destul de bună, dar comercianții sunt interesați să mențină prețurile jos.Fermierii mari știu asta și le-au atras atenția traderilor că iau grâu ieftin din România și îl vând mai scump în Egipt”, a explicat reprezentantul LAPAR.

El a recunoscut că sunt probleme serioase le gate decapitalizarea agriculturii, producătorii fiind nevoiți să vândă producția chiar din câmp, fiindcă nu au unde o depozita și au de achitat creditele luate pentru mașini și tractoare, așa că, și în cazul în care ar fi construite silozuri pentru cereale, e puțin probabil că agricultorii ar decide să le folosească pentru a-și stoca producția, ca să nu o vândă pe prețuri de nimic direct de pe ogoare.

“Producția este suficientă încât să ne ajungă grâul și să exportăm. Totuși marii comercianți lucrează după o altă logică:  așa că poți avea o producție foarte mare pe care să o vinzi pe toată și să cumperi în iarnă grâu. Traderii câștigă și la export și la import. Problema e cum e distribuită producția și ce facem cu grâul. Nu vedeți cum cei care produc pâinea se plâng că sunt pe pierdere? Ei cumpărau în 2012 grâul cu 1,20 și acum dau 60 de bani pe kilogram și tot se plâng. De asemenea, a scăzut și TVA-ul la pâine, dar prețul nu a scăzut foarte mult. Aici sunt multe de spus…Problema prețurilor la cereale e foarte relativă”, a afirmat Ilie Dan.

Citește și

Cmentariile sunt închise