Ieri, a fost lansat noul PNDR 2014-2020

19

madrIeri, la sediul MADR, a fost lansat noul PNDR 2014-2020, iar fermierii și companiile din agricultură pot depune proiecte pentru investiţii finanțate din fonduri europene în valoare de aproape 320 milioane de euro prin intermediul primelor linii de finanţare deschise în programul care va trimite în economie 9,4 miliarde de euro în următorii şase ani.

Din această sumă, fermierii au acces la 206 milioane de euro pentru investiţii în echipamente şi utilaje pentru ferme, iar alte 111 milioane de euro sunt disponibile pentru proiectele depuse de fermierii tineri ce vor să înceapă afaceri în mediul rural. „Lansăm Programul de Dezvoltare Rurală (PNDR) chiar dacă avem doar două măsuri. Sunt cele mai aşteptate două măsuri. Există acord de principiu din partea Comisiei Europene şi vom avea şi aprobarea în scris la sfârşitul lunii aprilie“, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Potrivit noilor prevederi, proiectele se pot depune online, fiind redus numărul de documente pe care beneficiarii trebuie să le prezinte. Beneficiarul fondurilor va primi un avans de 50% din valoarea eligibilă a cofinanțării nerambursabile. De asemenea, pentru decontarea TVA nu mai e nevoie de documente de plată și nici extrase de cont care să justifice plata TVA încă de la prima cerere de plată și nu doar la ultima cerere de plată.

După cum am anunțat în perioada precedentă, AFIR deține o bază de date pentru achizițiile simple, dar nu se vor mai face vizite pe teren pentru validarea fiecărei cereri de plată. În schimb, proiectele care conțin achiziții simple vor fi verificate exclusiv la nivelul Oficiilor județene ale AFIR, iar cele care presupun achiziții complexe vor fi verificate exclusiv la nivelul Oficiilor Regionale. Au fost eliminate și riscurile de creare a condițiilor artificiale și vor fi organizate sesiuni anuale continue cu evaluare lunară.

 

”Nu vreau să vă promit nimic, dar vă pot spune că termenul de evaluare a proiectelor este de 37 de zile lucrătoare de la sfârșitul lunii în care s-au depus”, a precizat Daniel Constantin. La rândul său, Victor Ponta a spus că ”urmează să fie absorbite 19 miliarde de euro prin noul PNDR. Este aproape jumătate din bugetul anual României. 19 miliarde de euro care trebuie să meargă la fermieri, la agricultori, la cei care au nevoie de acești bani.” Suplimentar, vor fi acordate plăți directe aproximativ 11 miliarde de euro și  aproximativ 8,1 miliarde de euro pentru PNDR. Premierul a mai spus că procesele de depunere a proiectelor și cel de primire a cererilor unice de plată se vor desfășura în bune condiții pentru că angajații instituțiilor implicate au fost impulsionați. Salariile celor 7.000 de angajați ai APIA și AFIR s-au dublat. Era absolut necesar pentru că unui angajat care are salariu mic nu poți să-i pretinzi profesionalism. Asta înseamnă că vor fi mai puține cazuri de incompetență, de corupție. Doar așa se poate progresa.

 

Victor Ponta a adăugat că și-ar dori să nu mai găsească pe rafturile magazinelor produse alimentare importate din Polonia, Ungaria sau alte țări. ”Este de preferat ca fermierii și procesatorii români să-și comercializeze propriile produse, iar balanța comercială să fie favorabilă: mai puține importuri și mai multe exporturi.”

Citește și

Cmentariile sunt închise