Iedul "bate" mielul: de ce este mai sănătoasă carnea de ied şi decât puiul şi vita

87

Dacă nu vă place gustul mielului, medicii propun ca alternativă carnea de ied. E mai săracă în calorii decât puiul şi e excelentă dacă aveţi probleme cu colesterolul.
De Paşte mielul este nelipsit de pe masa românilor, însă are o carne grea, care nu îl face o opţiune prea sănătoasă.
O alternativă lăudată de medici este carnea de ied, care este bogată în proteine şi minerale şi este mai slabă.
Mai mult, specialiştii spun că iedul ar fi mai sărac în colesterol şi decât puiul, fie el şi fără piele.

Asta pentru că iedul nu asimilează grăsimea în muşchi, aşa cum se întâmplă în cazul vitei şi porcului, ci în exterior, ceea ce face ca acele părţi să fie uşor eliminate la tăiare.

Mai slabă decât carnea de vită
Carne de vită, considerată una dintre cele mai sănătoase alimente, conţine de două ori mai multe grăsimi decât cea de ied, iar porcul de trei ori mai multe. Pe de altă parte, puiul are aceeaşi cantitate de grăsimi însă are mai multe calorii şi grăsimi saturate.

“Carnea de ied şi carnea de capră au mai puţină grasime datorită regimului de viaţă. Caprele nu sunt crescute în regim industrial, şi nu sunt supuse un regim intensiv de creştere. Ele cresc în natură, sunt hrănite natural, de aceea carnea lor este bogată în proteine”, explică medicul nutriţionist Corina Zugravu.

Trebuie pregătită la foc mic
Un aspect important este şi faptul că nu are miros, cum se întâmplă la miel şi oaie. Carnea de ied este şi mai fragedă, dar doar dacă este pregătită cum trebuie.
Cel mai indicat e să o coaceţi la cuptor, încet, la temperaturi scăzute, pentru a evita să se întărească. O bună alternativă este şi marinarea cărnii, care o va frăgezii şi îi va da aroma pe care o doriţi.
Dacă aveţi posibilitatea să o afumaţi, carnea de ied preparată astfel este foarte gustoasă.
Asemenea mielului, iedul are şi el o carne greu de digerat. Drobul, friptura, sau ciorba vor fi la fel de bune şi dacă optaţi pentru carnea de ied.
Cu toate acestea, nutriţioniştii ne atrag atenţia că, de Paşte ficatul şi stomacul sunt puse greu la încercare.
“De Paşte e un concert de alimente care se digeră greu, precum ouăle şi preparatele din carne. Ar trebui măcar să alăturăm o salată, care ne detoxifică tubul digestiv. E indicat ca în preparate să nu punem şi ceapă prăjită. Cartofii ar fi picătura care are face caloriile să expodeze”, mai spune nutriţionistul Corina Zugravu .
26 de lei costă în pieţe şi în magazine un kilogram de carne de ied, în timp ce carnea de miel se vinde cu 24 de lei
Anul trecut, la 200 de miei sacrificaţi se tăia şi un ied, afirmă şeful ANSVA, Constantin Lupescu. “Carnea de ied e mai rară la noi. Anul acesta, de exemplu, în controalele noastre nici nu am întâlnit iezi”, adaugă el.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult