13 mai 2021 - 11:46

Idei de afaceri. Zeci de mii de euro profit din aluni de pădure

alune_padureMulţi dintre românii care dau startul unei afaceri în agricultură au început să se orienteze către culturile considerate până nu demult exotice în detrimentrul celor tradiţionale. De exemplu, unii au ales o afacere cu aluni de pădure. Şi nu au dat greş: investiţii minime, care în timp pot aduce profituri generoase.

O oportunitate agricolă relativ nouă în România, dar şi profitabilă este cultura de aluni. Este o afacere care oferă câteva beneficii remarcabile, cum ar fi faptul că producţia la hectar este de 1,5 – 2 tone de alune. Pentru un singur kilogram de alone, un cultivator poate obţine de la 3 la 8 euro, potrivit ideideafaceri.manager.ro. Cei mai mulţi cultivatori de aluni de pădure sunt în judeţele Timiş, Alba şi Sibiu.

O bună parte din producţia lor merge direct la export. Cultivarea alunilor de pădure este o afacere pe termen lung ce poate fi exploatată fără prea mari investiţii timp de 50-70 de ani. Sigur, pentru înfiinţarea culturii este nevoie de o investiţie care se situează între 3.000 şi 6.000 de euro de hectar cultivat, în funcţie de specia de aluni aleasă. În plus, pot fi valorificate terenuri care nu sunt propice cultivării cerealelor şi de multe ori sunt ţinute ca „parloagă“ sau păşune. Benefiicile financiare de pe urma unei afaceri cu aluni de pădure apar la 4-5 ani de la cultivare, însă alunul aduce şi o serie de alte avantaje.

Fixează solul stăvilind eroziunea, purifică aerul, formează perdele de protecţie a mediului, diminuând efectul secetei, este o valoroasă plantă medicinal, iar alunele au o mulţime de proprietăţi medicale şi nutriţionale fiind bogate în uleiuri, proteine şi vitamine. Costurile de întreţinere ale unei plantaţii de aluni de pădure sunt mici, înfiinţarea exploataţiei se poate face cu finanţare europeană şi câştigul este promiţător pentru oricine începe o afacere cu aluni.(Sursa: paginadeagricultura.ro)