26 mai 2022 - 16:53

Idei de afaceri: Plantațiile bio de soc negru

socSocul negru este o cultură neglijată de fermieri, deși se dovedește a fi foarte profitabilă.  Aceasta este una dintre plantele care se pretează foarte bine pentru producția bio, fiindcă nu este pretențioasă și nici sensibilă la boli și dăunători

La noi în țară, socul crește și sălbatic în toate regiunile, iar în cultură a fost introdus relativ recent. Se cultivă pentru fructe și flori care au un miros caracteristic, plăcut iar din ele se extrag arome, utilizate la cupaje (amestecuri) de băuturi dar și ca plante medicinale, ceaiuri pentru slăbit.

Pomii ajung la maturitate în 3-4 ani, iar media de viață a unei plantații este între 30 și 40 de ani. Florile se vând către companiile farmaceutice cu 5-5,5 lei/kilogramul de plantă uscată iar fructele cu 6 lei kilogramul sau li se poate adăuga plus valoare în dulcețuri sau siropuri naturale. Astfel, prețul crește la minim 10 lei pentru borcanul de dulceață și 15 lei pentru siropul natural obținut din soc. (Integral pe adevarulfinnciar.ro)

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.