Idei de afaceri în 2015: Cultura de kaki

kaki1 Chiar dacă în România nu există încă o exploatație importantă de kaki, această cultură agricolă are perspective bune pentru anii următori, iar cine va demara o afacere cu kaki în 2015 are șanse să se impună pe piață ca prim producător român al acestui fruct.

În prezent, prețul unui fruct de kaki este, în supermarketuri de 2-5 lei, iar kilogramul en gros se vinde cu cu 1-2 euro. Având în vedere că se pot obține producții de 15 tone/ha, se poate calcula un câștig de 15-30.000 de euro/an din momentul în care plantația intră pe rod, iar lucrările de întreținere sunt minime.

Despre kaki (de la cel mai des întâlnit soi Diospyros Kaki), cunoscut și ca Persimmon, se cunoaște deja că are un conținut bogat de vitamina C, de 15 ori mai mare decât la lămâie, spre exemplu. Datorită formei sale, fructul kaki sau fructul zeilor, cum mai este numit, este foarte asemănător cu roşia, iar culoarea acestuia variază de la galben spre portocaliu roşiatic. Fructele de kaki conţin o substanţă numită tanină care favorizează proprietăţile antioxidante ale fructului.

Kaki este cultivat în mai multe colțuri ale lumii, însă cea mai mare producție de kaki este în China, acolo unde frunzele sale sunt folosite și pentru ceai și produse anti-îmbătrânire. Alte state producătoare sunt Coreea de Sud, Japonia, Brazilia, Spania, Italia, Israel, SUA, Mexic sau Iran.

Cultura de kaki este una foarte rezistentă la dăunători și se adaptează ușor la condițiile climatice noi. Pomii Persimmon înfrunzesc foarte devreme primăvara și nu înfloresc decât când au frunzișul des, așa că florile sunt mereu ferite de primul val de îngheț.

Despre pomii de kaki se știe că cresc repede și colonizează sistemul lor de rădăcini, sunt foarte potriviți pentru recuperarea habitatului. Ei fixează bine și malurile râurilor, fiind recomandați a se planta în zone cu risc de inundații.

Plantația de kaki poate fi înființată atât prin puieți cumpărați de la pepiniere autorizate (deși la noi este mai greu să găsești kaki așa ușor) sau din semințe. Acestea se recoltează din fructul bine copt și se găsesc la mijlocul lui. Se scot și se lasă o perioadă de două-trei luni la loc umed și temperaturi între 1 și 10 de grade Celsius. Se pot pune într-o pungă cu găuri și cu mușchi de pământ umezit pentru ca sămânța să își facă o așa-zisă ”stratificare” în care coaja se înmoaie și va permite germinarea. Nisipul umezit este bun și el pentru această perioadă de pregătire a semințelor de kaki.

În privința primului rod, mulți cultivatori de kaki spun că acesta apare în anul 3-4 de plantare, alții vorbesc de anul 5 sau chiar 6. Recolta anuală poate varia de la 22-40 de kg/arbore tânăr până la 150-220 de kilograme la arborii maturi. Ca și estimare medie, în cultivatorii din Brazilia spun că obțin 15 tone/ha.

În funcție de varietatea lor, fructele de kaki pot fi sau astringente. Pe piață, cele mai bine vândute și cele care sunt cerute de supermarketuri sunt cele care nu sunt astringente din varietatea Fuyu, Gosho, Suruga și Jiro. Varietățile astringente precum Hachiya sau Yokono nu sunt așa de ușor de consumat în formă proaspătă și se folosesc ca ingrediente în diferite rețete dulci sau pentru prepararea dulcețurilor, siropurilor, etc. (Integral pe agrointel.ro)

Comments are closed.