Idei de afaceri: Ce trebuie să știi despre înființarea unei culturi de zmeur

89

zmeuraPlantațiile de zmeur pot fi o soluție profitabilă pentru fermierii români, care se confruntă cu problema delicată a fărmițării terenurilor. Practic, din zmeură, oamenii pot obține venituri importante, fără să aibă la dispoziție suprafețe mari de teren. Un alt avantaj al acestor culturi este că zmeurul poate fi plantat atât toamna, cât și primăvara pe terenuri alese cu atenție în prealabil, în așa fel încât pH-ul acestuia să fie cât mai aproape de valoarea optimă de 6,5.

Dacă pH-ul nu este undeva între 6 și 7, solul se poate trata cu diferite substanțe. Cel mai bine, zmeurul se dezvoltă pe suprafețe lutase, în locuri luminoase, bine irigate, în care vântul nu bate foarte tare, dar crește și în zonele nisipoase, dacă terenul este irigat bine.

Înainte de a planta zmeuri pe un teren, pe acesta pot fi dezvltate culturi de păioase sau leguminoase, care pregătesc solul pentru viitoarea plantație, dar nu sunte recomandate cele de cartofi sau de napi, care au un alt efect asupra solului.

Palntele pot fi cumpărate din pepiniere autorizate și controlate, pentru a nu avea surprize.

Înainte de plantare, terenul are nevoie de o arătură adâncă și de grăpare. Cultura de zmeur se face prin amplasarea plantelor la distanțe curpinse între 2,5 metri și 3,5 metri, dacă se lucrează mecanizat. Plantele se udă bine imediat după plantare sau, dacă este posibil, înainte de plantare se lasă în apă cel puțin o oră. Drajonii, amplasați în rigole făcute cu sapa, trebuie plantați la adâncimi ceva mai mari decât cele în care au stat în pepiniere.

La început, pentru susținere, plantele au nevoie de un sistem de palisare, care va fi ales în funcție de condițiile de mediu în care se află cultura și de soiurile de zmeur alese pentru plantație, putându-se opta atât pentru spaliere, cât și pentru sisteme cu sârmă.

Lucrările de întreținere pentru zmeur trebuie eectuate la timp pentru a avea o cultură sănătoasă, iar primele producții apar după doar câțiva ani de la înființarea culturii.

Citește și

Cmentariile sunt închise