7 decembrie 2021 - 17:31

I-auzi! Nu avem defrișări masive. Doar scade suprafața de pădure

Un pieton pe nume Bogdan Belciu mai are un pic și ne spune că în România se fac prea multe împăduriri!

padure

Fraților, gata! Mai ușor cu cazmaua pe dealuri! Mai subțire cu puieții. Nu se mai poate în halul asta. Au ajuns speciliastii în nimic să ne certe pentru că ne plângem din cauza defrişărilor masive. Nu putem să-i contrazicem pe oamenii ăștia. Putem doar să-i luăm la şuturi.

Uitați ce spune Bogdan Belciu, partener în cadrul firmei de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC) România: „Suprafața afectată de exploatări a scăzut cu 38% în ultimii 25 de ani”. Cum? Adică nu mai avem păduri, dar vina nu e ălora cu drujba. Cred că ne-am prins cu toții. Se va da verde pentru vânătoarea de urși, lupi și râși ca să nu mai mănânce animalele astea sălbatice copacii. Și nu doar că mănâncă pădurea, dar toată lumea știe cu ursul se naște cu o drujbă secretă cu care taie lemnul din pădure, pe care îl vinde mai departe lupului. Iar lupul, care este șiret, îl dă la suprapreț, după ce îl finisează, râsului, care râde și el de păsărica scoasă pe gură de Belciu ăsta.

Problema este că nu avem autostrăzi prin pădure, ca să poată exploata oamenii mai ușor orice vârf de munte. „Foarte multă lume poate face multe afirmații, dar datele obiective și statistice asta arată. Problemele legate de infrastructură fac accesul dificil, iar lumea defrisează cel mai mult din zone vizibile. Astfel că s-a creat o imagine artificială a defrisărilor masive în zone vizibile. Sigur că acest lucru creează probleme, se creează un dezechilibru în ceea ce privește tipul arborilor, vârsta, dar în mod cert aceasta este o explicaţie”, a spus Belciu.

Și mai avem ceva de rezolvat. N-avem tehnologie ca să tăiem pădurea mai ușor și mai repede. E nevoie de drumuri forestiere. Ziua vine drujbasul să-și facă treaba, seara iese ursoaica la promenadă pe acolo, bea un ceai cu lupul, stă la bârfă cu râsul, treburi forestiero-mondene. „România are un potențial foarte bun de dezvoltare a sectorului forestier și de prelucrare a lemnului în măsura în care și-ar spori semnificativ productivitatea. Potrivit datelor noastre, România are în prezent cea mai scăzută productivitate a forței de muncă în sectorul forestier din UE. Printre motivele productivitătii scăzute se numără lipsa drumurilor forestiere și tehnologia de recoltare depăsită”. Băi, oare ce fumează Belciu ăsta? Să ne spună și nouă de unde își cumpără marfa.