Hreanul alungă durerile reumatice

26

Folosit până de curând doar ca plantă medicinală, hreanul are foarte multe indicaţii terapeutice. Atenţie însă la cantitatea folosită, ne avertizează dr. farm. Ovidiu Bojor, într-un nou episod al serialului nostru dedicat „alimentelor-medicament”.De la hrean se utilizează rădăcinile, care au proprietăţi stimulente. De la stimulent la iritant este însă numai un pas, iar depăşirea dozelor recomandate poate duce la efecte nedorite, iritaţii ale parenchimului rinichilor, ale mucoasei gastro-intestinale şi ale sistemului nervos.

 

De asemenea, este important de reţinut faptul că hreanul este contraindicat persoanelor diagnosticate cu hemoroizi, hemoptizie, dereglări de ritm cardiac, stări congestive.

Iată de ce este bun hreanul pentru sănătatea noastră:

Datorită proprietăţii de a intensifica secreţiile salivare şi gastrice, hreanul este util ca tonic aperitiv şi stimulent gastric în anemii, lipsa poftei de mâncare, gastrite hipoacide, acţionând favorabil şi ca antidiareic.

Are un important efect diuretic, util în cazurile de hidropizie, gută, reumatism (completat şi cu terapie de uz extern). Nu se recomandă în afecţiuni renale acute.

În terapia aparatului respirator, este utilizat în tratarea inflamaţiilor respiratorii cronice, astm, bronşită.

Extern, aplicaţiile cu hrean proaspăt ras fac să dispară sau măcar diminuează durerile, activând circulaţia sângelui.

Se recomandă în diverse nevralgii de natură reumatică, în inflamaţii articulare, chiar şi pentru combaterea migrenelor, a nevralgiilor intercostale şi dentare.
Proprietatea de a activa circulaţia sângelui la nivelul gingiei face din hrean un adjuvant preţios în cazurile de parodontoză. De asemenea, datorită efectului antiseptic, este recomandat în igiena bucală, sub formă de apă de gură.

Are peste 40 de brevete de invenţie

Dr. farm. Ovidiu Bojor, autor a numeroase cărţi despre virtuţile vindecătoare ale plantelor, are în spate peste şase decenii de cercetare în domeniul fitoterapiei. Membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România şi preşedinte al Patronatului „Planta Romanica”, Bojor are peste 40 de brevete de invenţie, majoritatea aplicate în activitatea de cercetare şi producere a remediilor din plante.

Dintre lucrările sale amintim „Fitoterapie tradiţională şi modernă”, „Ghidul plantelor medicinale şi aromatice de la A la Z”, „Afecţiunile aparatului respirator. Terapii complementare”, „Plante şi miresme biblice – hrană pentru trup şi suflet”.

Citește și

Cmentariile sunt închise