Hrănirea puilor de curcă

pui curcaCreșterea curcilor este o activitate profitabilă, chiar în sistemul gospodăresc, dar mai ales în cel semiintensiv, foarte pretabilă la fermele mici și mijlocii. Rațiile furajere administrate puilor de curcă, sub forma de nutreț concentrat combinat, în perioada de vârsta de la 0-28 de zile, trebuie să asigure un aport proteic de 30% proteină brută digestibilă și o valoare energetică de 2950 Kcal. Începând cu a 5-a zi, până la a 10-a săptămână de viață, puii de curcă vor primi o rație nutritivă cu un aport proteic de 25-26% PBD și 3050-3080 Kcal EM (energie metabolizabilă). De la vârsta de 11 până la 16 săptămâni, rația de hrană administrată trebuie să asigure 20% proteină brută digestibilă și 3200-3300 Kcal.
Furajele se adminstrează în hrănitori (simple sau automate) sub formă de amestecuri de cereale, macinate, sub forma de nutrețuri concentrate combinate, procurate din comerț. În sistemul gospodăresc de creștere a puilor de curcă, în care se aplică practic în primele 15 zile de viața puii de curcă trebuie să primească un amestec de uruieli sub forma unui amestec de fermă din: porumb 45%, sroturi oleaginoase 28%, făină proteică 25%, făină de lucernă 1% și săruri minerale 1% compuse din jumătate sare de bucătărie și jumătate creta furajeră.
La aceste nutrețuri se adaugă 80 de grame brânză de vaci pentru fiecare Kg de amestec concentrat, un ou pentru fiecare 10 pui și un supliment de lucernă verde furajeră sau morcovi rași, tocate foarte fin, în scopul asigurării necesarului de vitamine. Pe măsură ce puii de curcă cresc, cantitatea de nutreț verde se mărește (fiind mult mai mare decât cea administrată anterior puilor de curcă – cu 150%). În acest fel puii de curcă vor ajunge să primească cel puțin 5 tainuri “mari” de nutreț verde pe zi, tocat cât se poate de mărunt. Foarte bune rezultate se obțin prin folosirea urzicilor sau a forilor de ceapă verde. Puii de curcă trebuie obișnuiți, începând cu vârsta de 60 de zile, să consume grăunte întregi și obisnuiți deasemenea cu reducerea numărului de tainuri, în asa fel încât după scoaterea pe pășune, la câmp să consume numai 2 tainuri de concentrate pe zi, dimineața și seara, în restul timpului fiind nevoiți să-și caute singuri hrana.
Desigur că acest sistem se folosește numai în cazul combinării metodelor de creștere, respectiv sistemul semiintensiv, în primele luni de viață, cu sistemul extensiv, pe pășune, cu adaos de concentrate suplimentar. În această situație, li se asigură o rație de nutreț combinat sau de ”amestec de fermă”, în cantitate de 250-280 g/zi. Această rație este formată din: amestec de cereale măcinate 140-150 g, furaje proteice vegetale 30-40 g, făină proteică 5-6 g și săruri minerale 5-6 g.
În cazul creșterii puilor de curcă pe pășuni, aceștia pot aduna până la 50% din necesarul de hrană zilnică. Pentru adăposturile pe pășune se construiesc cotețe ușoare, cu padocuri din plasă de sârmă, prevăzute cu acoperișuri, pentru înrăutățiri ale vremii de scurtă durată. În padocuri se asigură o densitate de 2 pui/mp. Toamna când vremea nu mai permite menținerea tineretului de curcă pe pășune, aceasta se transferă în halele de creștere a adultelor. (Integral pe gazetadeagricultura.info)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole