19 octombrie 2021 - 11:17

Secetă 2020: numărul exact de hectare de culturi agricole afectate îi întristează pe fermieri

În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Vaslui, Gigel Crudu, a prezentat numărul exact de hectare de culturi agricole afectate de secetă.

Potrivit datelor finale, date publicității de oficialul DAJ, numărul de hectare afectate de seceta pedologică extremă înregistrată în 2020 a fost mai mare în cazul culturilor de primăvară, decât cele înființate în toamna lui 2019.

„La nivelul judeţului Vaslui s-a înregistrat o suprafaţă totală afectată de secetă de 151.444 de hectare, dintre care culturi de toamnă pe o suprafaţă de 62.137 de hectare şi culturi de primavară pe 89.306 hectare. Cele mai afectate culturi de toamnă au fost cele de grâu şi rapiţă, iar în ceea ce priveşte culturile de primăvară cel mai mult au avut de suferit din cauza secetei porumbul, floarea-soarelui şi lucerna”, se precizează în raportul DAJ Vaslui, citat de Agerpres.

Cu ocazia aceleiași întruniri a Colegiului prefectural a fost prezentat şi raportul de activitate al Filialei Teritoriale de Îmbunătăţiri Funciare Vaslui, a fost aprobat programul tematicii întâlnirilor pentru anul în curs şi s-a prezentat proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului de acţiuni al judeţului Vaslui pe anul 2021 pentru realizarea obiectivelor derivate din programul de guvernare.

Şedinţa Colegiului Prefectural de joi, 25 martie 2021, a fost prima din acest an, fiind organizată cu prezenţă fizică, după ce în cursul anului trecut întâlnirile membrilor colegiului au fost suspendate pe fondul pandemiei COVID-19.

Conducerea Prefecturii Vaslui a anunţat că doreşte să reia organizarea acestor şedinţe în fiecare lună, cu prezenţă fizică sau în sistem online, în funcţie de evoluţia infectărilor.

Cu doar 24 de ore înainte, Adrian Chirițoiu, fermier din Vaslui, membru al ACCPT Iași, prezent la protestele celor din Alianța pentru Agricultură și Cooperare, declara în aceeași ordine de idei: „Cifra de azi este 0. Zero kilograme de cereale, zero kilograme la porumb, zero kilograme la floarea soarelui. În situația aceasta, în care nu am recoltat niciun bob anul trecut, suntem peste 100 de fermieri din Vaslui. Zero este și încrederea noastră în acest Ministru al Agriculturii”.

La acea dată, fermierul solicita sprijinul guvernanților pentru a trece peste greaua încercare la care au fost supuși producătorii agricoli români.