HARTA ALIMENTELOR. Atacul porcului eco şi evoluţia preţurilor la mâncare până la Crăciun. Cu cât ar vrea producătorii să le scumpească şi unde sunt cele mai ieftine alimente

25

Producătorii vor să mărească preţurile la mâncare, dar susţin că piaţa nu le permite în momentul de faţă şi dau asigurări că sărbătorile nu vor fi un prilej de a-şi rotunji profiturile.

Majorarea tarifelor la utilităţi, dar şi a preţurilor la combustibili şi materie primă au făcut ca producătorii de carne, pâine şi lactate să meargă pe minus în ultimele luni, însă noi scumpiri în perioada Crăciunului ar însemna vânzări mai mici şi costuri de producţie mai mari, spun reprezentanţii din industrie.

 

”Pentru ca societăţile comerciale să reziste trebuie să crească preţurile, însă, pe de altă parte, mai există şi problema veniturilor populaţiei. Salariile marii majorităţi nu au crescut. Veniturile sunt în scădere, pentru că preţurile la alimente, la apă caldă, la întreţinere, la combustibili au crescut, ceea ce înseamnă că veniturile familiilor sunt în scădere”, a declarat pentru gândul Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

În opinia sa, preţurile ar trebui să fie majorate cu 10-15% pentru ca jucătorii din industrie să reziste, însă procentul este prea mare pentru a putea fi suportat de populaţie. ”Cred că cel mai realist ar fi 50% din acest procent”, susţine Frumosu. Sindicalistul este de părere că pentru a contrabalansa scumpirile la combustibili, energie electrică şi materie primă, Guvernul trebuie să reducă fiscalitatea, ceea ce le-ar permite companiilor să-şi reducă din cheltuieli şi să menţină preţurile la nivelul actual.

Minea, Romalimenta: Speculatorii din pieţe cumpără porcul din hypermarket şi spun că e crescut eco la ei în curte

Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară (Romalimenta), susţine că preţul la carnea de porc s-a stabilizat în toată Europa. De aceea nu se aşteaptă la noi scumpiri în perioada sărbătorilor.

”De sărbători majorările nu sunt semnificative sau cel puţin nu sunt ale noastre. Sunt ale pieţei gri spre negru. Tot felul de persoane profită de ocazie şi se duc în pieţe să speculeze. Le spun clienţilor că porcul cumpărat din hypermarket a fost crescut în gospodărie, e bio, e eco şi dublează preţurile”, ne-a declarat Minea. Preşedintele Romalimenta a mai subliniat că de sărbătorii marii producători preferă să facă reduceri pentru a vinde mai multă marfă.

Cea mai ieftină carte de porc poate fi cumpărată din pieţele din judeţul Prahova, unde kilogramul de carne nu depăşeşte 10 lei, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) de la sfârşitul lunii octombrie. La polul opus se află judeţul Braşov, unde locutoitorii scot din buzunar chiar şi 20 de lei pentru un kilogram de carne de porc.

Carnea de pasăre poate fi achiziţionată la cel mai bun preţ în pieţele din Teleorman, unde un kilogram costă între 8 şi 8,5 lei. La Iaşi, pe de altă parte, preţul unui kilogram de carne de pui se situează între 10,5 şi 15,2 lei.

Click pe imagine pentru a vederea care sunt cele mai scumpe şi cele mai ieftine pieţe din ţară

Reprezentanţii hypermarketurilor, speriaţi de ameninţările producătorilor

Producătorii de preparate de carne au anunţat joi că vor să majoreze preţurile cu până la 15%, până la Crăciun. ”Noi sperăm să nu ajungem sub nicio formă la aceste scumpiri pentru că ne zbatem pe o piaţă cu acelaşi număr de clienţi, puterea de cumpărare este în scădere, inflaţia este de 5,75% şi nu se regăseşte în salarii”, a declarat pentru gândul Delia Nica, vicepreşedinte al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

Nica a subliniat că preţul producătorului nu e ceva ce poate fi combătut, dar şi că producătorii depind la rândul lor de furnizori care depind de preţul materiei prime. Preţul de la raft al alimentelor este rezultatul acestui lanţ şi depinde şi de cursul leu/euro, dat fiind că România importă foarte mult, a argumentat Nica.

În ceea ce priveşte eventuale scumpiri în perioada următoare, în special de sărbători, reprezentanta AMRCR ne-a precizat că ”nu avem previziuni. Nu putem să comparăm nimic cu nimic, nimic nu seamănă cu anul trecut. O să vedem atunci când o să cumpărăm”.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că alimentele s-au scumpit anul acesta, până în luna septembrie, cu 5,1% faţă de sfârşitul lui 2011.

Cum cât s-au scumpit alimentele de bază anul acesta

Aliment Majorarea preţurilor în perioada decembrie 2011-septembrie 2012 (%)
Produse de morărit şi panificaţie 4,1
Cartofi 20,2
Fructe proaspete 14,9
Carne de porc 4
Carne de pasăre 3,6
Lapte 1,1
Brânză 2,2
Ouă -0,5

Sursă: INS

Patronat: Brutarii au încercat să scumpească pâinea, dar au scăzut comenzile şi au dat înapoi

Nivelul TVA, economia nefiscalizată şi creşterea accelarată a preţului grâului din ultima perioadă au făcut ca multe brutării să meargă pe pierdere în a doua jumătate a anului, susţin reprezentanţii Patronatul Român din Industria de Morărit şi Panificaţie (ROMPAN).

”Preţul grâului a crescut din iunie şi până acum cu 70%, preţul făinii a crescut cu 50%. Ponderea făinii în preţul pâinii este de 50%. Brutarii au încercat să scumpească pâinea dar au constatat că le scad comenzile şi au dat înapoi”, susţine Aurel Popescu, preşedinte ROMPAN.

Popescu ne-a asigurat că producătorii nu intenţionează să scumpească produsele de panificaţie de Crăciun. ”Cel puţin până în martie nu se va întâmpla nimic în piaţă. Niciodată n-am scumpit pâinea în prag de sărbători”, ne-a declarat el.

Conform estimărilor ROMPAN, piaţa neagră reprezintă circa 70% din industria de morărit şi panificaţie, soluţia pe care o propune patronatul fiind reducerea TVA.

Patronat: Pentru industria laptelui urmează o perioadă dificilă, postul Crăciunului

Înainte de a se gândi la perioada sărbătorilor, producătorii de lapte şi brânză se pregătesc pentru postul Crăciunului, perioadă în care vânzările vor scădea şi, implicit, costurile de producţie vor fi mai mari. Cu toate acestea, reprezentanţii patronatelor susţin că nu vor majora preţurile şi vor încerca să treacă de luna noiembrie cu ajutorul promoţiilor.

”Eu cred că urmează o perioadă mult mai gravă – postul Crăciunului – când scad vânzările cu circa 50%, iar micşorarea volumelor aduce după sine dansul promoţiilor, a ofertelor şi a promovării agresive. 1-15 noiembrie este perioada cea mai grea. Cine va reuşi să producă ieftin va vinde. Volumele sunt în scădere, puterea de cumpărare este redusă, iar costurile de procesare sunt mai mari”, a declarat pentru gândul Dorin Cojocaru, director general al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).

Litrul de lapte poate fi cumpărat la cel mai bun preţ din pieţele din judeţul Argeş (1,5 lei-2,5 lei), de două ori mai ieftin decât din pieţele din Buzău, unde litrul de lapte poate ajunge şi la 5 lei, reiese din datele MADR.

În ceea ce priveşte preţurile brânzeturilor, locuitorii din Bistriţa-Năsăud pot cumpăra din pieţe cea mai ieftină telemea (11 lei-14 lei), în timp ce în Caraş Severin sau în Sălaj, pentru un kilogram de telemea, poţi scoate din buzunar chiar şi 30 de lei.

Citește și

Cmentariile sunt închise