Haos pe piața lactatelor! Consumăm lapte din Ungaria și Polonia, în timp ce producătorii români dau faliment

Vorbim deja de câteva luni de zile de criza din sectorul laptelui din România, criză care îi afectează mai ales pe fermierii și pe procesatorii din acest sector. În timp ce guvernanții noștri nu au găsit nici până în ziua de azi soluțiile concrete pentru a opri ”sângerarea” sectorului lactatelor românești, alte țări au prevenit această problemă și au profitat de situația de la noi pentru a-și vinde laptele și pe piața din România.

Mai multe detalii despre întregul fenomen a explicat Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

”În vară, spuneam că prețul începuse să crească la poarta fermei, atât de mult încât micii procesatori nu prea își mai permiteau să-l cumpere, pentru că produsele deveneau nerentabile la raft, puterea de cumpărare era scăzută. Guvernul trebuia să intervină pe o anumită za a lanțului de la furcă la furculiță. Acum câțiva ani, astfel de lucruri se întâmplau o dată la 2-3 ani, acum se întâmplă la 6 luni, deci piața a devenit foarte volatilă. Guvernul trebuia să intervină pe zaua care suferea cel mai mult, adică puterea de cumpărare a consumatorului și procesarea.

Acum s-au inversat lucrurile. În octombrie s-au blocat vânzările, a scăzut consumul de lapte cu 27-28% și a început să scadă prețul laptelui, pentru că a crescut oferta. În 6-8 septembrie, la Varșovia, a fost forumul pe lapte din toată Europa. În informațiile pe care le-am primit de acolo, am aflat că Ungaria crește producția cu 8% peste necesarul lor, Polonia crește producția, toată lumea creștea producția în Europa. În plus, ei au avut subvenții mascate, sprijin de stat încă din perioada pandemică, din 2020.

În decembrie, ianuarie și februarie, crescând presiunea pe preț la raft, pentru că veneau produse lactate din UE, comerciantul are și el o afacere, urmărește să cumpere cât mai ieftin și să vândă cu profit. Hypermarketul a căutat să-și găsească furnizori cu marfă cât mai ieftină și chiar s-au găsit în Cehia, în Ungaria, în Polonia, veneau și din Europa de vest stocuri rămase din perioada decembrie. Văzusem lapte UHT cu 3,5% grăsime cu 3,77 lei la raft, în condițiile în care, în vară, se dădea laptele crud la poarta fermei și cu 3,2-3,5 lei/litru”, a precizat Dorin Cojocaru pentru AGRO TV.

Un instrument care să-i ajute pe guvernanți să prevină astfel de crize în viitor este Observatorul Laptelui, care a fost introdus prin noua lege a laptelui și care urmează să fie transpus și în practică. Sigur, ideal ar fi fost să avem un astfel de instrument și măsuri de sprijin conexe înainte de debutul crizei, astfel încât să nu mai aibă de suferit atâtea mii de fermieri, procesatori și consumatori.

- Publicitate -

”Noi trebuie să anticipăm aceste probleme și să venim cu pachete de măsuri, în funcție de cerințele pieței. Degeaba vorbim acum, la jumătatea lunii martie, despre ce măsuri trebuie să luăm ca să salvăm acest sector, pentru că noi trebuia să avem aceste pachete gata pregătite din luna noiembrie”, a mai subliniat Dorin Cojocaru.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole