Hai că se poate! Străinii ne cumpără cerealele ecologice la preţuri fără precedent

Cerealele româneşti certificate ecologic sunt la mare căutare în aceste zile în Statele Unite ale Americii, unde se desfăşoară unul din cele mai mari târguri de agricultură ecologică de pe continentul american – Biofach Baltimore, preţurile oferite depăşind cele mai optimiste aşteptări ale fermierilor români, a spus Marian Cioceanu, preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică – “Bio România”.

“Fermierii romani au fost asaltaţi, încă din prima zi a expoziţiei, de către mari companii de import cereale, de asociaţii ale crescătorilor de animale din SUA şi Canada, cu solicitări de cumpărare cereale certificate ecologic. Cantităţile cerute sunt enorme, imposibil de acoperit de agricultura ecologică românească, iar preţurile oferite au depăşit cele mai optimiste aşteptări ale fermierilor români prezenţi la târg”, a precizat Cioceanu, citat de Agerpres.

Cioceanu consideră că Ministerul Agriculturii trebuie să solicite Uniunii Europene posibilitatea de a oferi sprijin financiar fermierilor mijlocii şi mari aflaţi în perioada de conversie, respectiv pentru minimum doi ani în care se face trecerea de la agricultura convenţională la cea ecologică.

Cultivăm puţin

“Lipsa acestei forme de sprijin face ca suprafaţa de teren arabil certificat ecologic, să rămână încă redusă, până în 200.000 de hectare. Prin certificarea a unui milion de hectare în Bărăgan şi Câmpia de Vest, România poate deveni în câţiva ani ţara cu una dintre cele mai performante agriculturi ale Uniunii Europene, în paralel cu dezvoltarea sectoarelor certificate ecologic de legume-fructe şi viti-vinicol”, a explicat Cioceanu.

Potrivit sursei citate, creşterea preţurilor fără precedent la cerealele certificate ecologic, pe piaţa mondială, se datorează nu numai secetei care a afectat culturile agricole, ci şi utilizării culturilor agricole pentru producerea biodieselului.

“Creşterea preţurilor fără precedent se datorează mai multor factori şi anume secetei, culturilor pentru producerea biodieselului, dar şi cererii foarte mari a alimentelor ecologice, în special a produselor de origine animală. Toate au făcut ca preţurile cerealelor furajere certificate ecologic să explodeze”, a spus Cioceanu.

Acesta a explicat că agricultura din SUA a avut parte de o secetă severă anul acesta, ceea ce a făcut să aibă o producţie mică de cereale. “Această secetă se suprapune însă peste o criză alimentară cronică, care a început de la jumătatea deceniului trecut, şi nu atât din cauza creşterii populaţiei planetei, cât mai ales scoaterii unor imense suprafeţe de teren agricol din cel mai fertil, inclusiv din Europa, din circuitul agricol al producţiei alimentare pentru producerea de combustibil pentru transport”, a completat acesta.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult