Guvernul vrea să simplifice acordarea subvențiilor pentru producătorii de lapte și carne de ovine/caprine din zonele defavorizate

oimuntePotrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte și de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate va fi modificată.

Proiectul, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), modifică articolul 7 din Hotărârea Guvernului nr.786/2013 privind schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.632 din 11 octombrie 2013.

Astfel, producătorii de lapte și carne de ovine/caprine din zonele defavorizate care vor să beneficieze de subvenții trebuie să depună o cerere pentru fiecare beneficiar pentru toate exploataţiile deţinute cu cod atribuit de la ANSVSA în perioada 14 octombrie – 10 decembrie a anului pentru care se face solicitarea, la centrul judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pe a cărui rază teritorială se află exploataţia înregistrată sau exploataţia cu cel mai mare număr de animale.

Ca să beneficieze de ajutorul specific, producătorii vizați trebuie să prezinte, printre altele, și adeverinţă emisă, prin proceduri SNIIA, de către medicul veterinar cu competenţe în acest sens, care atestă că ovinele/caprinele pentru care se solicită ajutor au fost identificate în exploatația proprie/altă expolatație, că sunt înregistrate în RNE și sunt cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, iar acţiunile prevăzute sunt efectuate la zi/copia Formularului de identificare F1 pentru animalele născute în exploatație şi/sau documente de provenienţă, respectiv formular de mişcare F2/factură fiscală/alte documente, pentru animalele provenite din alte exploataţii, după caz.

Potrivit Guvernului, aceste modificări au fost făcute în sprijinul producătorilor în condițiile în care cererea pentru acest tip de ajutor a fost foarte mică în anul 2013.

„Prezentul proiect de hotărâre a Guvernului reglementează sectorul de creștere a bovinelor și caprinelor de lapte și carne din zonele defavorizate. Având în vedere că anul 2013 este primul an de aplicare a schemei de ajutor specific pentru crescătorii de ovine/caprine, numărul de cereri depuse până în prezent pentru solicitarea ajutorului specific a fost foarte mic. Ținând cont de importanța implementării acestei scheme de ajutor specific în vederea menținerii nivelului producției de lapte și carne de ovine/caprine în zonele defavorizate și față de aspectele menționate anterior, se propune ca perioada de depunere a cererilor să fie 14 octombrie – 10 decembrie a anului pentru care se face solicitarea.

Luând în considerare situațiile concrete din teritoriu referitoare la mișcarea animalelor și pentru simplificarea documentației care trebuie depusă pentru solicitarea ajutorului specific, s-a creat posibilitatea depunerii unui singur tip de document care să ateste existența animalelor pentru care se solicită sprijinul financiar, precum și justificarea intrărilor sau ieșirilor din efectiv. Menționăm că aceste modificări ale Hotărârii Guvernului nr.786/2013 nu creează discriminări între beneficiarii schemei de ajutor specific”, potrivit explicației date pentru aceste modificări. (Sursa: recolta.eu)

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult