Guvernul pune sub control strict utilizarea pesticidelor

19

tractor24

O nouă Hotărâre de Guvern publicată ieri în Monitorul Oficial îi obligă pe fermierii români să dețină certificate de instruire pentru a putea utiliza pesticide în întreținerea culturilor agricole. Potrivit documentului elaborat de Executivul român, comerțul cu produse pentru protecția plantelor (PPP) va fi și mai strict monitorizată.

Decizia cu siguranță nu va fi pe placul fermierilor, însă România trebuie să implementeze un număr de măsuri, astfel încât să se conformeze cerințelor europene cu privire la utilizarea PPP-urilor. Conform Directivei europene 2009/128/CE, Uniunea Europeana (UE) a stabilit un cadru comunitar pentru realizarea unei utilizări durabile a produselor pentru protecția plantelor.

Acțiunile plănuite pentru a fi implementate de către autoritățile de la București se referă, în special, la îmbunătățirea monitorizării, la formarea și informarea utilizatorilor, precum și la măsurile specifice de utilizare a acestor substanțe. „Planul naţional de acțiune privind diminuarea riscurilor asociate utilizării produselor de protecție a plantelor” ar urma să joace rolul de susținere a acestor măsuri, cadru de altfel aprobat prin proaspăta Hotărâre de Guvern.

Documentul de poziție reprezintă o abordare strategică a modalității de îmbunătățire continua a utilizării PPP-urilor. Planul a fost conceput totodată și în vederea obținerii unui impact scăzut asupra sănătății umane și a ecosistemelor acvatice și terestre, precum si pentru stabilirea unui sistem adecvat de monitorizare a reziduurilor de pesticide în alimente, apă potabilă și mediu.

Acest plan mai stabileşte măsuri de formare a utilizatorilor, condițiile în care pesticidele pot fi vândute, dar și organizarea unor campanii de informare a părților implicate (comercianți, utilizatori, orice persoană afectată de utilizarea pesticidelor – n.r.).

Potrivit documentului, echipamentele de aplicare a pesticidelor vor fi inspectate, iar pulverizarea aeriană ar urma să fie interzisă, în general, cu anumite excepții. Planul face inclusiv referire la protecția mediului acvatic și a apei potabile, protecția zonelor sensibile unde utilizarea pesticidelor va fi strict interzisă, gestionarea integrată a combaterii dăunătorilor și stabilirea unor indicatori de risc. (Integral pe recolta.eu)

Citește și

Cmentariile sunt închise