Guvernul prezintă un pachet anti-sărăcie cu măsuri pe grupe de vârstă. Vezi ce măsuri sunt propuse pentru persoanele nevoiaşe din mediul rural!

39

ciolosGuvernul va prezenta, miercuri, în cadrul unei dezbateri publice, “Pachetul integrat pentru combaterea sărăciei”, document anunțat în ședința Executivului din 10 februarie și care cuprinde 47 de măsuri anti-sărăcie, concentrându-se mai ales pe măsuri pentru copii.

Pentru copiii de până la trei ani, pachetul prevede, printre altele, creșe comunitare în orașe și instituirea de îngrijitori cu plată în zonele rurale. În ceea ce privește grupa de vârstă 3-6 ani, măsurile propuse de Guvern vizează completarea programului “Fiecare copil în grădiniță” cu măsuri care să ajute la achiziția de rechizite, îmbrăcăminte, vitamine.

Pentru grupa de vârstă 6-18 ani, pachetul prevede, așa cum a arătat premierul Cioloș, măsuri care să reducă abandonul școlar.

“Să extindem tot cu bani europeni programele ‘A doua șansă’ și aici ne gândim să extindem câteva programe care sunt localizate doar în câteva regiuni acum, cum este programul ‘Teach for Romania’ sau programul ‘Învățător pentru România’ sau programul ‘Caravana medicală la sate’, ambele programe dezvoltate de tineri români, în multe cazuri care au studiat în străinatate”, afirma Dacian Cioloș.

Tinerii între 16-24 de ani vor beneficia, conform pachetului de măsuri, de programe de asistență care să-i ajute pe cei din această categorie de vârstă să se integreze din punct de vedere profesional sau să-și continue școala cu ajutorul programului “A doua șansă la școală”. Se urmărește, de asemenea, revigorarea învățământului profesional și tehnic.

Grupa de vârstă 18-64 de ani beneficiază și ea de o serie de măsuri care să reducă riscul de sărăcie. Premierul Cioloș anunța, în acest sens, pentru persoanele mai în vârstă, idei de proiecte care să promoveze “îmbătrânirea activă și, mai ales, recunoașterea de către stat a unor eforturi pe care de multe ori persoanele în vârstă le fac la nivel social”. În acest sens, prim-ministrul spunea că Executivul se gândește la un program numit “Bunicii comunității”, prin care persoanele în vârstă care sunt disponibile să îngrijească copii, să o poată face “într-un cadru organizat”.

Totodată, pachetul prevede și o serie de măsuri integrate pentru familie care se referă, printre altele, la locuințe sociale, granturi pentru îmbunătățirea locuințelor, reducerea violenței domestice, prevenirea separării copilului de familie, pachet de stimulare pentru zilieri, garantare microcredite — dobânzi mai mici pentru antreprenorii din medii defavorizate, cantine sociale, alfabetizarea digitală a persoanelor din comunitățile marginalizate. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise