GUVERNUL PONTA vrea să dea poporului PÂINE IEFTINĂ începând din septembrie. EXPERIMENT ELECTORAL: TVA de 9 la sută la produsele de panificaţie

30

Noul Guvern vrea să scadă preţul la pâine începând din toamnă. Surse din cadrul USL au declarat pentru gândul că se analizează posibilitatea reducerii TVA la 9% pentru produsele de panificaţie începând din luna septembrie.
Dacă măsura va fi aplicată, preţul pâinii ar trebui să scadă echivalent, adică cu 15 puncte procentuale, spun producătorii. Astfel, o franzelă care acum costă un leu, din toamnă va fi 83 de bani, iar o pâine ambalată, feliată, care acum costă, în medie, 4 lei, va fi 3,3 lei. Calcul a fost făcut scăzând TVA-ul de 24% din preţul actual şi aplicându-l pe cel de 9%.

Propunerea a fost avansată de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Oficialii FMI, CE şi ai Băncii Mondiale s-au arătat sceptici în privinţa reducerii TVA la alimentele de bază, susţinând că o astfel de măsură ar reduce încasările la buget. În cadrul discuţiilor informale purtate în cadrul Guvernului USL, Constantin le-a arătat un grafic prin care reducerea TVA la produsele de bază nu ar periclita încasările la buget. Din contră, el susţine că va creşte încasările.

O soluţie de compromis, experimentală, ar putea fi adoptată din luna septembrie. Potrivit acesteia, nu ar scădea TVA la 9% pentru toate produsele de bază, ci doar pentru cele din zona morărit-panificaţie. Producătorii din domeniu au promis că vor scădea preţul pâinii dacă o astfel de măsura s-ar aplica.

Surse din USL au precizat pentru gândul că ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, a respins majoritatea propunerilor venite din partea miniştrilor, explicându-le acestora că nu se pot aplica taxe mai mici în această perioadă.

Georgescu este preocupat să menţină actualele surse de finanţare şi să găsească înţelegere la FMI pentru mărirea deficitului bugetar. Premierul desemnat, Victor Ponta, a spus că în acest moment nu a găsit în bugetul construit de foştii premieri Boc şi Ungureanu resursa financiară pentru reîntregirea salariilor. Aceasta este principala misiunea a ministrului de Finanţe pentru cele şase luni de mandat.

Decizia finală în privinţa TVA pentru produsele de bază urmează să fie luată în cadrul negocierilor purtate de ministrul de Finanţe cu delegaţia FMI. Victor Ponta a declarat că scrisoarea de intenţie va fi finalizată cel mai târziu luni dimineaţa. Reducerea TVA ar putea fi amânată pentru viitoarea execuţie bugetară (2013), dacă oficialii FMI nu vor fi convinşi că încasările la buget nu vor fi scădea prin aplicarea acestei măsuri.

Producătorii promit că preţul pâinii va scădea

“Dacă TVA-ul scade la 9% e bine, dar nu foarte bine, pentru că nu va avea în totalitate efectul scontat: reducerea evaziunii fiscale. Ideal ar fi ca TVA-ul să scadă la 5%, pentru că astfel s-ar reduce evaziunea, în condiţiile în care la această valoare nu poţi să mai dai şpagă”, a declarat pentru gândul Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (ANAMOB).

Acesta a explicat că în cazul reducerii TVA-ului, preţul pâinii ar trebui să scadă echivalent, adică cu 15 puncte procentuale.

În cazul în care scenariul reducerii TVA-ului la 9% pentru produsele de panificaţie va fi pus în practică din septembrie, scăderea preţului la raft ar trebui să se producă cel mai târziu în luna următoare, susţine Marin.

“Ideea potrivit căreia reducerea TVA-ului nu ar determina scăderea preţului pâinii pentru că patronii şi-ar baga banii în buzunar, este greşită, pentru că pe această piaţă există o concurenţă nebună şi, chiar dacă ai vrea să faci acest lucru, nu ţi-ai permite”, a mai spus Marin.

În acest moment, producătorii din domeniu nu anticipează vreo majorare în ceea ce priveşte preţul pâinii până la sfârşitul anului.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, preţul pâinii s-a menţinut constant în ultimul an, astfel că diferenţele între preţul din martie 2012 a crescut nesemnificativ compartiv aceeaşi perioadă a anului trecut.

Legea TVA-ului de 5% la alimente, votată din greşeală, respinsă de Băsescu

Reducerea la 5% a TVA-ului pentru alimente este o idee destul de veche. În octombrie 2010, Camera Deputaţilor adopta un proiect de lege iniţiat de parlamentari PSD+PC şi PNL prin care se instituia aplicarea TVA de 5% la alimentele de bază, cum ar fi pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal şi zahărul. Iniţiativa legislativă, respinsă anterior de Senat, fusese votată inclusiv de parlamentarii PDL şi ministri ai guvernului Emil Boc. Ulterior, aceştia au susţinut că au votat din greşeală proiectul de lege.

Legea a ajuns pentru a fi promulgată pe masa preşedintelui Traian Băsescu, care a retrimis-o însă în Parlament, invocând, printre altele, că “în contextul economic actual, aplicarea unei cote reduse a T.V.A. pentru produsele menţionate în lege ar conduce la scăderea semnificativă a încasărilor bugetare şi, implicit, la majorarea deficitului bugetar şi la imposibilitatea menţinerii acestuia în ţintele asumate, de 6.8% pentru anul 2010, respectiv de 4.4% pentru anul 2011”.

La acea dată, surse guvernamentale declaraseră pentru Mediafax că preşedintele Traian Băsescu a promis oficialilor FMI din misiunea de evaluare a acordului stand-by că nu va promulga legile privind TVA redusă la alimente şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei.

În martie anul trecut, proiectul de lege a ajuns din nou în Senat, unde cererea de reexaminare formulată de preşedinte a fost respinsă, menţinându-se astfel textul legislativ iniţial. Cererea ar fi trebuit dezbătută şi votată iar de Camera Deputaţilor, care este forul decizional. Băsescu spunea la acea dată că ar putea lăsa să intre în vigoare o lege privind diminuarea TVA la alimente dacă cel care îi cere acest lucru îi garantează că statul va mai putea să plătească salarii şi pensii.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult