Guvernul a dat țeapă fermierilor cu despăgubirile pentru secetă! Forumul APPR: „Considerăm inacceptabil!”

Fermierii se consideră păcăliți de Guvern, după ce acesta a redus substanțial suma alocată despăgubirilor pentru culturile de primăvară distruse de secetă în 2022, de la 869,6 milioane lei, cât era prevăzut inițial, la 300 milioane de lei, cât a fost aprobată prin Ordonanța de Guvern adoptată în ședința de miercuri a Executivului.

Într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR) își manifestă „consternarea față de forma finală a actului normativ, care a suferit modificări majore față de proiectul ce fusese supus consultării publice”.

Forumul APPR consideră diminuarea severă a sumei alocate despăgubirilor pentru secetă determină nu doar ineficienţa acestui act normativ, ci pune în pericol însăși supravieţuirea exploataţiilor agricole în cauză, ducând în derizoriu o măsură care ar trebui să vină în sprijinul fermierilor.

„Considerăm inacceptabilă reducerea substanțială a sumei totale alocate acestei scheme de ajutor, la 300 milioane de lei, comparativ cu suma necesară, estimată la 869,6 milioane lei! Ajutorul de stat acordat sub formă de grant pe hectar, în cuantum maxim de 335 de lei, dramatic diminuat faţă de cel stabilit iniţial de 1000 de lei/ha, nu doar că este insuficient, dar pare chiar derizoriu în încercarea de a acoperi efectele devastatoare pe care seceta le-a avut asupra culturilor de primăvară si asupra afacerilor agricole în 2022, cu efecte care s-au repercutat în anul curent și care se adaugă la numeroase alte provocări, precum escaladarea necontrolată a costurilor de producție și prăbușirea prețurilor produselor agricole. Diminuarea sumei efective pe care o primeşte fermierul,  prin raportarea la o formulă care îl dezavantajează şi care implică aplicarea coeficientului de daună de două ori, determină ineficienţa acestui act normativ care, în această formă, nu-şi poate atinge scopul de a servi drept plasă de siguranță producătorilor afectaţi. Forumul APPR, aşa cum a făcut-o în multiplele adrese şi demersuri întreprinse pe subiectul secetei, reaminteşte că acordarea despăgubirilor culturilor de primăvară distruse de seceta din 2022, cel puţin în cuantumul prevăzut în proiectul de lege iniţial, este absolut necesară pentru supravieţuirea  exploataţiilor agricole în cauză. Subliniem că s-au înregistrat situații dramatice în unele județe, cu grad de calamitare 100%, fapt consemnat și de autorităţile competente în procesele verbale de constatare”, se arată în scrisoarea adresată Guvernului de către Forumul APPR.

De altfel, unul din punctele de revendicare ale protestului naţional al fermierilor din 7 aprilie 2023 a fost tocmai acordarea sumelor promise de autorități drept despăgubiri pentru secetă, amintesc reprezentanții Forumului APPR, subliniind că aceste cereri sunt cu atât mai îndreptățite cu cât în România nu există până în prezent un sistem de gestionare a riscurilor climatice care afectează agricultura, deși organizațiile de fermieri au militat încă din 2020 pentru instituirea acestuia.

În acest context, Forumul APPR solicită autorităților „alocarea URGENTĂ a fondurilor suplimentare necesare pentru ca ajutorul pentru culturile de primăvară din 2022, distruse de secetă în proporție de 100%, să ajungă la 1000 lei/ha, aşa cum era stabilit inițial în proiectul de ordonanţă”, se mai arată în scrisoarea organizației de fermieri.

- Publicitate -

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România este o asociație profesională formată din producători agricoli si reprezentanți ai lanțului profesional agricol din România, inființată în anul 2012. APPR face parte din Confederația Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari țări producătoare de porumb din Europa și furnizează asistență tehnică, economică și legislativă pentru membrii și organizațiile profesionale ale fermierilor din România.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

8 COMENTARII

  1. Dragilor, nu vii greu de dumnezeu, ori voi toata sleata din guvern si parlament nu va intereseaza de saracii fermieri, sa le diminuati la o suma asa mica despagubirile de seceta, ati calculat oare vreodata cat se cheltuieste pe un ha de teren de la arat la recoltat, rusine, inca domnul Daia se mai posteaza in terenuri, sunteti toti niste netrebnici, nu uitati ca si voi va trageti tot din tarani, rusine, rusine, ca nu respectati fermierii, datirita lor aveti painea si mamaliga pe masa, asa va bateti joc si de crescatorii de animale, in ziua de azi sa se ridice de procesatori laptele la 1,5 sau 1,4

  2. Ce teapa va dam noi peste un an la alegeri. Neam de neamul vostru nu mai prinde ciolanul. Sa vina extremisti de la haur sa va linseze.

  3. Inițial era vorba de 1500 de lei pe hectar,s-a diminuat apoi la 1000 de lei pe hectar care era o compensație derizorie,o bătaie de joc la adresa agricultorului român iar acum vin cu suma de 335 de lei pe hectar sumă pe care nu știm cum să o mai numim o adevărată insultă la adresa țăranului român! Când vor veni alegerile o să știm să nu mai votăm partide care își bat joc de amărâtul de țăran român care de 116 ani nu a mai ieșit cu furca și cu coasa in mână ca să-și apere interesele! Poate ar fi timpul să o facă din nou că să nu mai fie pus în situația de a fi bătaia de joc a așazișilor guvernanți! Vorba poetului: Să nu dea Dumnezeu cel Sfânt să vrem noi sânge nu pământ….

  4. Nu meritați nici un leu despăgubiri de secetă ptr acești bani nu ajung în agricultură în irigații ci în buzunarul mafioților vânători de subvenții și beneficii din bugetul statului. Agricultură este ramura cea mai susținută din economie dar este măcinată de evaziune fiscală și muncă la negru. Subvențiile trebuie acordate doar acelor care se asociază produc procesează și valorifică materia prima în produse românești finite de calitate au angajați cu caracter permanent cu forme legale aduc plus valoare economiei creează locuri de munca bine plătite dezvolta zonele rurale.

  5. Cel care comentezi sa te afli în treaba ,ia vino tu sa vezi cum se face agricultura sa te uiți pe cer +++multe altele care nu ai habar și vizavi de cei care iau subvenții nemeritate avem instituții care controlează sa i prindă .O bătaie de joc.

  6. A nu se uita ca subvențiile sunt din bani publici deci și din buzunarul meu și vreau ca acești bani sa ajungă pe mâini bune nu în buzunarul mafioților vânători de subvenții și beneficii din bugetul statului. Despăgubiri de secetă Cash direct in contul fermierilor bani care nu ajung în agricultură în irigații ci în buzunarul mafioților . E mai bine sa faci agricultură la mișto și sa vina statul sa îți dea subvenții și beneficii din buget și dacă nu plouă vin și despăgubiri de secetă. Cum face statul diferența dintre un fermier rozator de subvenții și unul de buna credință?!?!? Subvențiile trebuie acordate doar acelor care au studii superioare în domeniul agricol se asociază produc procesează și valorifică materia prima în produse românești finite de calitate au angajați cu caracter permanent cu forme legale aduc plus valoare economiei. Îți dau sute de exemple cu fermeri cu peste 500 de ha subvenționate nu au minim un angajat cu forme legale cu caracter permanent vând toate producțiile agricole la negru de pe câmp cu tirul direct în port și se plâng ca nu găsesc forță de muncă și nu este profitabilă agricultură dar ei au vile de miloane de euro jepanele de sute de mii de euro bucata. Este inadmisibil ca un fermier cu peste 500 de ha sa nu aibă angajați sau un mic sector zootehnic. Subvențiile sunt adevărate ajutoare sociale bani nemunciti care încurajează falsul în declarații. Subvențiile trebuie acordate doar acelor care au mai multe ramuri ale agriculturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole