Guvernul a aprobat plata subvenţiilor în agricultură

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, 6 martie a.c., Hotărârea privind reglementarea unor măsuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbţie a fondurilor alocate pentru agricultură aferente schemelor de plăţi directe şi pentru măsuri de piaţă în agricultură.

“Prin hotărârea de guvern pe care o aprobăm, începem plata subvenţiilor la agricultură. Practic, prin adoptarea de astăzi (6 martie 2013 – n.red.), în zilele următoare încep plăţile”, a declarat premierul Victor Ponta în şedinţa de Guvern.

Astfel, MADR va aloca Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) sumele necesare decontării contravalorii schemelor de plăţi unice pe suprafaţă (SAPS) aferente anului agricol 2012 -2013, precum şi a măsurilor de piaţă şi intervenţie în piaţă derulate prin APIA.
Beneficiarii schemelor de plăţi unice pe suprafaţă sunt în număr de 1.072.289, fermieri pentru care s-a efectuat verificarea condiţiilor de eligibilitate.

Suma totală destinată plăţilor unice pe suprafaţă este 2.479.446 mii lei, diferenţa până la concurenţa totală a sumei aprobate prin actul normativ fiind destinată măsurilor de piaţă şi intervenţie în piaţă derulate prin APIA, cum ar fi ajutorul financiar pentru sectorul viti-vinicol, restructurarea/reconversia plantaţiilor viticole, susţinerea primelor de asigurare, ajutor financiar pentru grupurile de producători din sectorul legume-fructe, ajutorul specific acordat producătorilor de lapte de vacă din zonele defavorizate, ajutorul specific pentru îmbunătăţirea calităţii din sectorul de agricultură ecologică, restituţii la export, programul naţional apicol, programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli, lapte în şcoli, etc.

Un nou proiect de HG pentru ajutoarele de stat

Tot în data de 6 martie, MADR a publicat proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea ajutoarelor de stat care se acordă producătorilor agricoli pentru perioada 2012-2013.
Potrivit actului normativ, valoarea totală a ajutoarelor este de 116.317 mii lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2013.

Banii urmează a fi distribuiţi astfel: 5.815 lei pentru colectarea cadavrelor de animale (2013), 76.630 lei pentru motorina utilizată în agricultură (trim.IV 2012), 30.872 lei pentru plata primelor de asigurare pe 2013, iar pentru întocmirea şi menţinerea registrului genealogic şi determinarea calităţii genetice a raselor de animale pentru 2013 s-au alocat 3.000 lei.

Sursa: http://www.agroinfo.ro/subiecte-la-zi/subventii/guvernul-a-aprobat-plata-subventiilor-in-agricultura