Guvernul a aprobat OUG pentru modificarea Legii Îmbunătățirilor Funciare

23

irigatiibb

În ședința de Guvern de miercuri, 26 iunie 2013, a fost aprobată Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii Îmbunătățirilor Funciare nr. 138/2004.

Aceste reglementări urmăresc responsabilizarea organizațiilor și federațiilor, știut fiind că în cazurile in care infrastructurile de irigații au fost acordate cu titlu gratuit acestea au fost supuse unui proces de degradare continuu, proprietarii neasigurând întreținerea lor în condiții optime.Astfel, Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii Îmbunătățirilor Funciare nr. 138/2004 întărește rolul prioritar al sectorului de irigații din România în contextul actual, așa cum a fost el asumat de către conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și urmărește, în principal, protejarea infrastructurii de îmbunătățiri funciare prin transmiterea acesteia către organizațiile și federațiile de udători sub formă de comodat și nu în proprietate ca până acum, urmând ca, după o perioadă de 5 ani, la cerere, acestea să poată primi în proprietate respectiva infrastructură, numai dacă fac dovada exploatării și întreținerii corecte a acestora.

De asemenea, ordonanța de urgență prevede, ca o altă măsură de protecție, constituirea de către federații a unei garanții în contul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare de 10% din valoarea de inventar a infrastructurii transmise, ANIF având dreptul de a reține garanția dacă acestea nu respectă obligațiile stabilite prin protocolul de predare-primire. Ordonanța prevede, de asemenea, exceptarea de la transfer către organizațiile și federațiile de îmbunătățiri funciare a infrastructurii principale de aducțiune.

O altă măsură importantă cuprinsă în acest act normativ îl reprezintă includerea ANIF în lista operatorilor pe piața energiei, Agenția urmând a efectua activități de furnizare a energiei electrice către clienți, fapt care va putea conduce la un preț scăzut al energiei furnizate beneficiarilor, în funcție fie de prețul redus al achiziționării energiei de către Agenție de pe piață, fie datorită faptului că energia consumată noaptea pentru umplerea acumulărilor beneficiază de un preț mai mic

Citește și

Cmentariile sunt închise