Guvernul a alocat 42,8 milioane de euro pentru sprijinirea a 600.000 fermieri afectati de seceta

Guvernul a aprobat, sambata, alocarea a 42,8 milioane de euro ca ajutor pentru circa 600.000 fermieri afectati de seceta din ultima perioada, sprijinul fiind de 100 de lei pe hectar.

El se acorda pentru suprafete cuprinse intre un hectar si maximum 10 hectare, a anuntat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

 

Beneficiarii schemei sunt fermieri persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit OUG nr. 44/2008, persoane juridice, precum si orice forme asociative cu sau fara personalitate juridica care detin suprafete de culturi agricole in teren arabil si au infiintat culturi in toamna anului 2011 si primavara anului 2012.

Numarul estimat de beneficiari, potrivit ministrului Agriculturii, este de aproape 600.000 de fermieri, suprafata de teren arabil pentru care se acorda sprijinul fiind de circa 1,9 milioane hectare.

Suma maxima a sprijinului financiar nu poate depasi echivalentul in lei a 7.500 euro pentru fiecare beneficiar.
Constantin a precizat ca cererile de sprijin trebuie depuse pana la 15 octombrie, iar ajutorul va fi platit incepand cu 1 noiembrie 2012.

Sumele necesare au fost prevazute, partial, in bugetul pentru anul in curs, iar alta parte va fi asigurata din bugetul pe anul viitor, a mai spus ministrul Agriculturii.

Premierul Victor Ponta a declarat sambata ca, potrivit prognozelor europene, Romania este tara cea mai afectata de seceta dintre tarile europene si a solicitat ca Ministerul Agriculturii sa inceapa procedurile de sprijinire a fermierilor.

Am vazut si eu prognozele europene si e chiar groaznic, e chiar groaznic cat de mult va fi afectata Romania, cel mai mult din Europa, de seceta, dar trebuie sa trecem peste anul acesta greu si sa speram ca la anul va fi un an bun si reusim sa recuperam din ceea ce a ramas in urma“, a afirmat premierul Victor Ponta, la inceputul sedintei de Guvern.

Guvernul discuta sambata si acordarea unor ajutoare de urgenta pentru fermierii afectati de seceta.

Sprijinul financiar reprezentand ajutorul de minimis pentru fermierii afacetati de seceta ar urma sa fie de 100 lei pe hectar si se va acorda pentru suprafete de maxim 10 hectare de culturi agricole, iar banii vor fi primiti intr-o singura transa, incepand cu 15 noiembrie.

Solicitantii de sprijin financiar sunt eligibili in cadrul schemei de ajutor de minimis daca sunt inregistrati in evidentele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu cereri unice de plata pe suprafata pentru anul 2012 si solicita autoritatii competente acordarea de sprijin financiar. Cuantumul sprijinului financiar reprezentand ajutor de minimis este de 100 lei/ha si se acorda pentru suprafete de minim un hectar si maxim 10 hectare cu culturi agricole, inclusiv, pe exploatatie“, potrivit unui proiect de hotarare de guvern.

Sprijinul financiar se acorda pentru fiecare beneficiar intr-o singura transa, incepand cu data de 15 noiembrie.

Potrivit documentului, beneficiarii sprijinului financiar reprezentand ajutorul de minimis nu vor putea renunta la calitatea de producatori agricoli care exploateaza suprafetele de teren pentru care primesc sprijinul in cauza pe o perioada de trei ani, incepand cu anul in care sprijinul financiar a fost acordat.

Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis prevazuta de prezenta hotarare se asigura de la bugetul de stat.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult