Grup de lucru pentru găsirea unei soluţii de a menţine preţul grâului la un nivel acceptabil

6

viedd

Membrii Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice au participat, ieri, 16 octombrie 2013, la o şedinţă organizată în judeţul Călăraşi. La propunerea deputaţilor Valeriu Steriu, Vasile Iliuţă şi Aurel Niculae şi a senatorului Liviu Tomoiagă, lucrările comisiei s-au desfăşurat în prezenţa fermierilor din zonă.

Împreună cu membrii Comisiei care şi-au confirmat prezenţa, la şedinţă a participat şi domnul Răducu George Filipescu, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi.

La aceste lucrări au participat pe lângă deputaţii din comisie şi invitaţi din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ai Ministerului Finanţelor Publice, precum şi oficialităţi locale, agenţi economici şi fermieri. Programul lucrărilor a inclus o şedinţă de discuţii şi dezbateri la sediul Consiliului Judeţean Călăraşi, precum şi vizite la agenţi economici şi fermieri.

În cadrul dezbaterilor care au avut loc, a rezultat că cea mai importantă problemă din punctul de vedere al femierilor din judeţul Călăraşi a fost aceea a construcţiei depozitelor de produse agricole, astfel încât preţul produselor să nu mai fie influenţat de acţiunile marilor traderi din agricultură.

”În urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România s-a format un grup de lucru pentru găsirea unei soluţii pentru a menţine preţul grâului la un nivel acceptabil pentru micii fermieri. Ne-am propus să modificăm legislaţia referitoare la certificatele de depozit astfel încât acestea să fie funcţionale şi pentru micii fermieri întrucât s-a constatat că, din anul 2009 de când funcţionează, numai 20 de companii au avut acces la aceste certificate de depozit, iar în mare parte, acestea nu erau firme româneşti. În acelaşi context, s-a evidenţiat ideea creării unei Burse de cereale a Bărăganului”, a declarat preşedintele comisiei de agricultură, deputatul Nini Săpunaru.

Citește și

Cmentariile sunt închise