Grup de Acțiune Locală, sau cum se dau fondurile europene ”cu dedicație”

Grupurile de Acțiune Locală (GAL) reprezintă o formă de parteneriat în mediul rural, între reprezentanți ai sectoarelor public, privat și societatea civilă, cu scopul de a accesa fonduri europene pentru a dezvolta teritoriul din care fac parte. Cu toate acestea, acest obiectiv nu este valabil în toate cazurile.

Sigur, există multe exemple de bune practici în ceea ce privește GAL-urile, însă la fel de adevărat este că, în unele situații, aceste organizații reprezintă doar o fațadă pentru acordarea fondurilor europene cu dedicație, către apropiații primarului sau a președintelui de GAL.

Cosmin Măglaș, consultant expert în accesarea fondurilor europene, a lansat o serie de acuzații în acest sens, dând și câteva exemple concrete. 

”Avem GAL-uri locale care efectiv dospesc în incompetență și rea voință. Azi, GAL Curbura Carpaților, nu mă sfiesc să o spun, a publicat că de azi se depun proiectele, vreme de 5 zile. Dar i-a durut mâna să facă un comunicat în data de 28, când au publicat pe o secțiune ascunsă a site-ului lor? Sigur că i-a durut mâna, pentru că au de dat cui doresc ei. Păcat”, a precizat Cosmin Măglaș pentru AGRO TV.

Specialistul susține că delăsarea actuală a autorităților este inadmisibilă, iar reprezentanții ministerelor ar trebui să efectueze controale de urgență pentru a verifica cum se acordă fondurile europene în cadrul GAL-urilor.

”Aș vrea ca instituțiile statului, corpul de control al prim-ministrului, corpurile de control ale ministerelor să se deplaseze la aceste organisme și să verifice cui le-au dat proiecte. Au luat cumva primăriile discreționar fonduri? Eu știu președinți de GAL care în sesiunea trecută au câte patru sprijine forfetare, pe numele nepoților, bineînțeles, că doar n-or fi tâmpiți. Nimeni nu s-a sesizat vreodată. Avem GAL-uri care sunt pe persoană fizică, în județele Cluj și Bistrița, avem GAL-uri în care președintele hotărăște din start cine ia fonduri și cine nu. Cine depune fonduri trebuie să meargă la firma lor de consultanță.

Incredibil ce se întâmplă, iar noi stăm cu mâna în sân. Eu dacă depun o plângere nu am dovezi, nu am cum să scot dovezi, că nu sunt detectiv. Eu pot să depun un proiect, apoi să depun contestație la ceea ce se întâmplă în proiectul meu, nicidecum la ceea ce s-a întâmplat în restul proiectelor. Dar cineva trebuie să-i ia în mână pe aceștia”, a mai precizat Cosmin Măglaș în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Amintim că pentru exercițiul financiar actual, 2023-2027, Ministerul Agriculturii a alocat axei LEADER, derulată prin intermediul GAL-urilor, un buget de 500 de milioane de euro.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

3 COMENTARII

  1. Eu cred ca este destul de grav sa scrieti astfel de materiale, pe baza afirmatiilor cuiva, care mai si spune ca nu are dovezi. Doar nu e ca pe vremea inchizitiei cand spuneam de vecina ca e vrajitoare si veneau sa o arda pe rug….Frumos ar fi sa va documentati, sa aveti dovezi, sa aveti martori, nu doar supozitii…
    Nu cred ca se doreste Agro Tv a deveni ziar gen Click

  2. Nu toate GAL-urile sunt dominate politic, dar in privinta unora aveti dreptate.
    Acelasi lucru l-am intampinat si eu, un client ce dorea sa depuna proiect, nu i l-am putut scrie eu pentru ca acesta era conditionat de cei din echipa GAL Moldo-Prut, ca ori il scriu ei prin firmele lor de consultanta ori pa pa banuti din GAL. Rahati de oameni de genul asta inca se mai gasesc, dar avem si exemple de GAL uri f bune.:)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole