Vatra satului românesc se zbate de ceva vreme să supraviețuiască gripei aviare, pestei porcine africane, scrapiei, secetei sau gininei, lipsei banilor, pandemiei și mai nou unor legi care mai de care mai controversate. AGRO TV vă prezintă câteva recomandări de la DSVSA pentru prevenția gripei aviare.
Primăvara, de obicei, vine la pachet și cu gripa aviară. De aceea este neapărată nevoie de atenție sporită, pentru că pe culoarele de zbor cunoscute vor circula păsările migratoare. Ele sunt considerate vectorii principali în transmiterea virusului, deoarece se opresc să bea apă din lacuri sau râuri, adică tot acolo unde lăsate nesupravegheate pot ajunge gâștele și rațele din bătătură. Odată infectate, aduc virusul și la celelalte păsări din curte, de aceea este important ca ele să nu fie lăsate libere.
Pe de altă parte, Sorin Sorescu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș recomanda atenție sporită și în locurile unde stau depozitate furajele. Anexele gospodărești unde sunt ținute acestea trebuie să fie în permanență închise, astfel încât păsările sălbatice să nu poată pătrunde la cereale, deoarece și așa poate fi transmis virusul gripei aviare.
Dincolo de toate acestea, specialiștii DSV recomandă atenție și în tratamentul pe care medicii veterinari îl aplica in mod obișnuit în fiecare sezon și nu în ultimul rând o curățenie riguroasă în ocolul unde sunt ținute păsările.
De mare importanță este ca persoana care se ocupă de curățenia acestora să nu intre în curtea păsărilor cu aceeași încălțăminte sau îmbrăcăminte cu care vine din afara gospodăriei pentru a nu aduce prin acest mod boala în interior.
Totul în contextul în care în anii anteriori, mii de păsări au fost sacrificate după ce au contractat virusul gripei aviare, iar în sate gospodăriile sunt foarte apropiate și boala se transmite foarte repede.
Există recomandări speciale și la nivelul exploatațiilor comerciale, pornind de la împrejmuirea exploatației, astfel încât să nu permită intrarea sau ieșirea păsărilor și a persoanelor neautorizate, la prevenirea accesului mamiferelor-controlul rozătoarelor precum și interzicerea altor animale domestice și sălbatice, până la montarea unui dezinfector rutier – filtru sanitar veterinar corespunzător și funcțional.
Fie că vorbim despre gospodării sau de exploatații, se menține obligativitatea de a anunța imediat medicul veterinar din zonă sau DSVSA asupra oricărei suspiciuni de boală ori caz de mortalitate manifestată la păsările din proprietate.
”Să nu uităm că a preveni este mult mai ușor decât a trata, sau, așa cum spune un proverb strămoșesc, paza bună trece primejdia rea, deci ține de fiecare gospodar într-o măsură foarte mare să își mențină păsările sănătoase”, a mai spus pentru AGRO TV Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș.