Gripa aviară lovește din nou! Măsuri dispuse de ANSVSA pe întreg teritoriul României!

Anul 2023 începe cu vești proaste! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că, pe data de 3 ianuarie, un nou caz de gripă aviară H5N1 a fost diagnosticat la un efectiv de 15 lebede, găsite moarte pe iazul Acumularea Fălticeni, de pe raza unui fond de vânătoare din județului Suceava.

Deși, până la această dată, nu a fost depistată prezența virusului influenței aviare în exploatații de păsări domestice. ANSVSA a transmis instrucțiuni clare, către toate structurile teritoriale subordonate (DSVSA județene), cu privire la întarirea măsurilor de prevenire și supraveghere la nivel național, pentru evitarea apariției de noi focare, se arată într-un comunicat al instituției remis miercuri redacției AgroTV.

Astfel, pe întreg teritoriul României, exploatațiile de păsări autorizate/înregistrate sanitar-veterinar, cu sistem de creștere liber și ecologic, trebuie să țină efectivele cât mai adăpostite, fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice, pentru a limita la maximum orice posibil contact cu păsările sălbatice. De asemenea, ANSVSA a solicitat întărirea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploatațiile comerciale avicole de pe teritoriul României.

În cazul crescătorilor de păsări din gospodăriile populației, ANSVSA recomandă respectarea următoarelor măsuri:

– separarea în cadrul gospodăriei a raţelor şi gâştelor de alte păsări domestice;

– evitarea creşterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ţinute închise obligatoriu în spaţii special amenajate; atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea şi adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită, la care nu pot avea acces păsările sălbatice;

– adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafaţă, neaccesibile păsărilor sălbatice;

– evitarea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mişcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploataţiei);

– prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare şi alte animale de companie;

– utilizarea de încălţăminte special dedicată spaţiului de exploatare a păsărilor domestice sau a unui amplasament special amenajat, pentru a asigura dezinfecţia încălţămintei;

– limitarea pe cât posibil a accesului tuturor păsărilor domestice şi a păsărilor sălbatice captive la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală.

Totodată ANSVSA cere să fie notificată în regim de urgență, fie direct, fie prin intermediul DSVSA-urilor județene, în legătură cu orice suspiciune privind apariția vreunui nou caz de gripă aviară.

„ANSVSA colaborează cu o serie de instituții implicate în observarea, supravegherea și monitorizarea păsărilor sălbatice, respectiv societăți ornitologice, Asociația Biosfera Delta Dunării, asociații de vânătoare etc.”, se mai arată în comunicat.

Potrivit reprezentanților ANSVSA, o atenție deosebită va fi acordată transporturilor intracomunitare cu păsări vii și ouă de incubat, provenite din țările unde evoluează focare de gripă aviară în ultima perioadă.

Astfel, în vederea prevenirii introducerii în România a gripei aviare înalt patogene, este interzisă orice intrare pe teritoriul național a transporturilor de păsări pentru sacrificare din Uniunea Europeană, care provin din zone de protecție sau supraveghere.

Valul epidemic de gripă aviară înalt patogenă, de subtip preponderent H5N1, a debutat la finele anului 2021 și continuă să afecteze Europa.

Conform datelor transmise de ANSVSA, în decursul anului trecut (2022), țările care au raportat confirmarea de noi focare de gripă aviară înalt patogenă au fost: Albania (6), Belgia (9), Bulgaria (20), Cipru, Cehia (17), Germania (93), Danemarca (6), Spania (37), Franța (1577), Croația (3), Ungaria (279), Irlanda (2), Islanda, Italia (48), Moldova (5), Olanda (79), Norvgia (2), Polonia (56), Portugalia (9), România (3), Serbia (3), Slovacia, Irlanda de nord (UK) și Kosovo (3).

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole