28 mai 2022 - 02:02

GREU DE APLICAT IN GOSPODARIILE ROMANESTI – SERVICIILE VETERINARE DIN UE SUNT INGRIJORATE

O noua reuniune a șefilor Serviciilor Veterinare este organizată în perioada deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Tema principală va fi biosecuritatea, ca strategie unitară privind supravegherea şi protecţia sănătăţii animalelor în UE.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor susţine că la ora actuală, în România, sunt foarte greu de aplicat măsuri de biosecuritate în curţile oamenilor, dar apreciază că „într-un viitor imediat, cei care vor dori să crească porci se vor adapta”.
Concluziile ultimei misiuni derulată de experţii europeni în România pe acest subiect au arătat că măsurile scăzute de biosecuritate din sistemul de creştere al porcilor în gospodăriile populaţiei şi controlul insuficient al mişcării animalelor, respectiv comerţul şi transportul porcilor fără respectarea legislaţiei sanitare veterinare, sunt printre cei mai importanţi factori de risc. De asemenea, preşedintele ANSVSA a subliniat importanţa acordului provizoriu obţinut sub preşedinţia României asupra propunerii de Regulament privind Legea Generală a Alimentelor, unul dintre cele mai grele dosare din acest domeniu. Nu în ultimul rând, șeful ANSVSA a precizat că reglementarea problemei legate de standardele duble ale calităţii alimentelor nu intră în zona Direcţiei Generale Sănătate şi Siguranţă Alimentară a Comisiei Europene ci în cea a protecţiei consumatorilor, care urmăreşte practicile comerciale incorecte.
El a mai spus că România a reuşit şi introducerea în viitoarele întâlniri a problemei siguranţei alimentare.
„Va fi prima oară în istoria României când şefii serviciilor veterinare din Uniunea Europeana se vor reuni în Romania şi vom discuta, la Bucureşti şi Constanţa, problemele de pe agendă, la noi acasă”, a subliniat preşedintele ANSVSA.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.