Nu scăpăm de greierii, viermii și lăcustele din farfurile? Legea care interzice insectele la masă, respinsă de Senat

gândacii în mâncare, alimentele pe bază de insecte

Dezbaterile din Parlament despre a consuma sau nu insectele la masă, continuă. După ce Comisia de Agricultură din Senat a dat raport negativ proiectului de lege depus de AUR pentru a interzice utilizarea insectelor în producția de hrană pentru alimentația umană, iată că și votul din plenul Senatului a fost acela de respingere a acestei propuneri legislative. Votul final va fi dat la Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Proiectul AUR a fost respins pentru că, a motivat Comisia de Agricultură, insectele se comercializează în Uniunea Europeană, astfel că este absolut normal ca și românii să poată consuma insectele la masă, să aibă parte de această „oportunitate”.

Senatorii și-au exprimat, fiecare, punctul de vedere. Dacă reprezentanții AUR au o opinie radicală, de respingere a obligativității consumului de insecte, USR-iștii sunt mai flexibili și spun că nu va umple nimeni farfuriile românilor cu astfel de produse.

“Acești viermi, acești mirapozi sunt purtători de paraziți și de bacterii. Oricât de bine ar fie  prelucrate, culinar, chimic, bacteriile raman acolo și noi ne imbolnavim din cauza lor. Orice popor are bucătăria lui specifică. Noi mâncăm mititei și sarmale. Vom ajunge să renunțăm la toate aceste mâncăruri ….de ce? Ca să îi facem pe plac Organizației Mondiale a Sănătății”, a declara Sorin Lavric, senator AUR, în plenul Parlamentului.

“Noi, prin acest proiect legislativ, nu facem altceva decât să NU avem obligativitatea de a mânca aceste porcării”, și-a manifestat indignarea, Claudiu Târziu, senator AUR.

 “Această propunere legislative este o glumă. Cu siguranță nu va umple nimeni farfuriile românilor cu insecte și viermi. Dar cu gărgăunii din capul unora care au dreptul să facă și legea, avem de lucru”, este punctual de vedere al lui Sebastian Cernic, senator USR.

Senatorii PSD rămân fideli mâncărurilor tradiționale românești

 “Eu cât și colegii PSD ne încadrăm în rândul celor care consumă produse românești, produse tradiționale. Cu atât mai mult cu cât noi încurajăm consumul de produse românești. Societatea de astăzi a evoluat. Nu există un regulament care să ne oblige să consumăm un produs anume”, a declarat Lucian Trufin, senator PSD.

 În prezent, peste 2000 de specii de insecte fac parte din masa zilnică a două miliarde de persoane din întreaga lume. În UE, însă, sunt aprobate pentru consum doar trei: greierele, lăcusta și viermele de făină.

Închei cu celebra replică a ministrului Agriculturii, Petre Daea, care a spus că “greierii trebuie lăsați să cânte, iar românii să mănânce ce își produc și să nu își neglijeze patrimoniul gastronomic”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *