Greenpeace România a reclamat autorităţile române la CE pentru intervenţii în zone protejate

paduribbf

Greenpeace România a depus patru plângeri la Comisia Europeană /CE/ în care reclamă autorităţile române pentru intervenţii în zone protejate, a anunţat, miercuri, organizaţia de mediu, într-un comunicat de presă.

Conform plângerilor, este vorba despre construcţii ilegale demarate în Parcuri Naţionale şi alte zone cu statut de protecţie la nivel european din România, precum extinderea unei cariere de piatră în Parcul Naţional Defileul Jiului (sit Natura 2000), construirea de microhidrocentrale în zona Munţilor Făgăraş (tot pe teritoriul unei zone protejate Natura 2000), construcţii ilegale în Parcul Natural Porţile de Fier (pe teritoriul a două zone protejate), defrişări ilegale derulate în pădurea Surlari, de lângă Bucureşti, pentru a face loc Autostrăzii Bucureşti-Braşov.

Autorităţile reclamate de către Greenpeace România sunt Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice /MMSC/, Ministerul Transporturilor /MT/, Compania Naţională pentru Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România /CNADNR/, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Romsilva.

Din datele prezentate de către organizaţia de mediu, în Parcul Natural Porţile de Fier şi situl Natura 2000 de importanţă comunitară, proprietarii terenurilor (atât persoane fizice, cât şi persoane juridice) au construit case şi infrastructură turistică, iar pe titlurile de proprietate ale terenurilor respective este inclusă şi albia Dunării.

De asemenea, în Parcul Naţional Defileul Jiului şi în situl Natura 2000 este situată cariera de piatră Meri, care a funcţionat iniţial pe nouă hectare de teren, în partea sudică a Parcului Naţional.

În plus, Greenpeace România consideră că Directiva Habitate este încălcată şi în cazul construcţiei de microhidrocentrale în Munţii Făgăraş, unde este afectat, din nou, situl Natura 2000, din cauza construcţiilor microhidrocentralelor în albia râurilor Capra, Buda, Otic şi Izvorul Mircea.

Potrivit sursei citate, “autorităţile române au încălcat alte două directive europene în decursul construirii Autostrăzii Bucureşti-Braşov, prin defrişarea unei suprafeţe de pădure de 4,2 hectare, pentru a construi doar 850 de metri de autostradă’, iar ‘suprafaţa respectivă se află într-un sit Natura 2000, situat pe raza comunei Moara Vlăsiei”. (Sursa: AGERPRES
)