Greenpeace: În România există încă culturi ilegale de soia modificată genetic

19

soiagenÎn urma unor investigații realizate de echipa Greenpeace România, reiese faptul că în România există culturi de soia modificată genetic, deși acest lucru este interzis în Uniunea Europeană, dar și în România, odată cu aderarea țării la Uniunea Europeană în anul 2007.

Potrivit unui comunicat de presă, reprezentanții Greenpeace România, după ce au efectuat teste genetice pe teren, au prezentat autorităților rezultatele obținute atât pe teren cât și rezultatele de laborator (Umweltbundesamt, Viena) care atestă prezența soiei modificate genetic din Botoșani.

Rezultatele au fost prezentate comisarilor de la Garda de Mediu, cât și reprezentanților Direcției Agricole și Direcției Sanitar-Veterinare județene.

În data de 26 septembrie,  o comisie specială va preleva probe din teren pentru a le trimite la un laborator din România, pentru reverificare (Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Organisme Modificate Genetic din Alimente şi Furaje- IDSA).

Greenpeace România a identificat mai multe astfel de culturi, în comunele Leorda, Ștefănești, Dornești, Dobârceni, Dăngeni, Mihai Eminescu, după ce echipa Greenpeace a prelevat probe de soia în perioada august – septembrie 2014, din județul Botoșani în urma unor sesizări.

10 din 10 probe testate – provenind din județul Botoșani – au ieșit pozitiv pentru organisme modificate genetic. Rezultatul testelor a fost atestat și de un laborator acreditat din Viena, Austria. În alte județe nu au fost identificate cazuri de cultivare ilegală a organismelor modificate genetic interzise.

Greenpeace a contactat și autoritățile cu atribuții de verificare în domeniu – Comisariatele Județene ale Gărzii Naționale de Mediu și Direcțiile Agricole Județene, pentru a afla informații în legătură cu controalele efectuate, cu sesizările primite, cazurile de cultivare ilegală a OMG-urilor și măsurile luate în aceste cazuri.

Citește și

Cmentariile sunt închise