Grâul o ia din nou la vale! Ce spun analiștii despre livrările din Ucrania

După ce, luni, prețul grâului a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni, în urma deciziei Rusiei de a se retrage din acordul ce asigură exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, marți, au scăzut din nou cotațiile futures la grâu, transmite Reuters, citată de AGERPRES.

„Chiar dacă Rusia s-a retras din acordul privind coridorul de export în Marea Neagră, există în continuare livrări de cereale din Ucraina”, explică situația analiştii firmei de consultanţă Hightower.

Astfel, în jurul orei 03:38 GMT, cel mai tranzacţionat contract la grâu la bursa Chicago Board of Trade (CBOT) era în scădere cu 0,6%, până la 8,77 dolari per bushel (1 bushel grâu = 27,2155 kg grâu), după ce luni a urcat până la 8,93 dolari per bushel, cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămânii.

Și cotaţia la porumb a scăzut marţi dimineaţa cu 0,1%, până la 6,90 dolari per bushel (1 bushel porumb = 27,40 kg porumb).

Livrările de cereale din Ucraina au atins luni un nivel record, în cadrul unei iniţiative sprijinite de ONU şi destinată reducerii problemelor mondiale de aprovizionare cu alimente, în pofida faptului că Rusia a atras atenţia asupra riscurilor continuării acestei iniţiative după retragerea sa din acord. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat luni că ţara sa va continua să exporte cereale din porturile de la Marea Neagră.

Analiştii atrag atenția, însă, că livrările de cereale din porturile ucrainene ar putea fi întrerupte din nou.

Mai mult, un director de la asiguratorul londonez Ascot a declarat că în cadrul companiei s-a luat decizia să se suspende acoperirea oferită pentru noi livrări care utilizează coridorul de export din Marea Neagră, până când va avea o situaţie mai clară cu privire la situaţia de acolo.

Rămâne însă de văzut care va fi evoluția pe termen lung a prețului la grâu, având în vedere că, potrivit expertului în piețe de mărfuri agricole Cezar Gheorghe, producția de grâu pentru anul viitor la nivel global arată deja îngrijorător, în contextul în care există deja semne de secetă severă în America de Sud și America de Nord, în timp ce în Australia, ploile abundente au deteriorat semnificativ calitatea recoltei.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole