Gheorghe Boţoman (FNCR): Producţia de cartofi din 2015 acoperă pe deplin consumul naţional. Nu avem nevoie de niciun gram de cartof din import

49

cartofi_pamantÎn ciuda anului secetos, producţia de cartofi din România anului 2015 va fi suficientă pentru a acoperi cererea de pe piaţa internă, după cum a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale “Cartoful”, Gheorghe Boţoman. 

“Recolta din 2015 va fi mai mică decât cea de anul trecut din cauza secetei. Cantităţile recoltate din judeţele din Moldova şi din Harghita au scăzut cu circa 30%, dar în Braşov şi Covasna vom avea producţii rezonabile. Cei care au investit în sisteme de irigaţii au recolte bune, dar şi costurile de obţinere sunt mult mai mari. Preţurile de cumpărare nu sunt foarte mari, oscilează undeva la 60-70 de bani/kilogram, dar mulţi producători aleg să depoziteze producţia în spaţii speciale”, a declarat Boţoman.

Acesta a precizat că în 2015 au fost însămânţate cu cartofi circa 200.000 de hectare de teren, deşi în bazele de date de la APIA au fost înregistrate suprafeţe mai mici. El a estimat că necesarul de cartofi pentru consumul populaţiei este de aproximativ 1,8 milioane de tone de cartofi pe an şi că producătorii autohtoni îl pot acoperi cu succes.

“Producţia din 2015 acoperă pe deplin consumul naţional. Nu avem nevoie de niciun gram de cartofi din import “, a subliniat preşedintele Federaţiei.

Citește și

Cmentariile sunt închise