Gheorghe Boțoman (FNC): Ne sufocă traderii. Se fac importuri gri de cartofi

110

cartofi_culturaCa în fiecare an, și în 2015, piața cartofilor din România tinde să fie “cucerită” de cartofi din import, de calitate net inferioară față de produsele românești similare. Traderii aduc în țară, cu prețuri foarte mici în acte, cartofii mari,, improprii, din țări precum Germania și Polonia, pentru a plăti taxe mai mici la vamă. Importurile acestea “gri” le fac probleme serioase producătorilor locali, care se tem că o să rămână cu recoltele nevândute.

“Ne sufocă traderii. Se fac importuri masive gri, cu taxe mici. Se aduc în țară cartofi foarte mari care, teoretic, nu ar trebui să fie folosiți de populație. Conțin prea multă apă și prea puțină substanță uscată, iar calitățile nutritive ale cartofului, și nu numai, vin exact din această substanță uscată. Cartoful ideal pentru consum are diametrul de circa 8 centimetri, iar tuberculii foarte mari ar trebui să ajungă la animale sau în fabrici, pentru a fi prelucrați, nu pe mesele oamenilor”, a explicat Gheorghe Boțoman, liderul Federației Naționale Cartoful.

Cartofii foarte mari, refuzați pe piețele din Germania și Polonia, sunt cumpărați de traderi cu prețuri foarte mici, de circa 30 de euro pe tonă, așa că transportul până în România este mai scump decât valoarea mărfii.

“Important este pentru noi, ca oamenii să înțeleagă și să ceară să afle din ce țară provin cartofii pe care îi cumpără. Consumatorii din România nu știu că noi avem soiuri speciale, soiuri pentru pireu sau unele care sunt alese pentru cartofi prăjiți, pe care le pot căuta. Tocmai din acest motiv sunt firme care au decis să pună pe ambalajele de cartofi etichete în care să spună la ce e bun fiecare soi și chiar să ofere rețete pe bază de cartofi”, a declarat Boțoman pentru AGRO TV.

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult