Georgeta Ujupan (CAJB): S-au eliberat atestate pentru unele produse care n-au nimic comun cu tradiţiile de fabricaţie a produselor tradiționale

58

siglatradProdusele tradiţionale, care au provocat o adevărată revoluţie pe piaţa de bunuri alimentare, vor trebui să corespundă, începând cu 1 octombrie 2014 unor noi cerinţe impuse de Ordinul comun al Ministerului Agriculturii, Ministerului Sănătăţii şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, cu Nr. 782/1082/360 privind atestarea produselor tradiţionale publicat în Monitorul Oficial Nr.688 din 11.11.2013.

Într-un comunicat de presă, de directorul executiv al Camerei Agricole Brașov, Georgeta Ujupan, afirmă că, până acum “s-au eliberat atestate pentru unele produse care n-au nimic comun cu tradiţiile de fabricaţie a produselor din diferite zone geografice și cred că este pe deplin justificată revizuirea legislaţiei privind produsele tradiţionale.
Pentru că, pare cel puţin neserios faptul că în numai 9 ani, Ministerul Agriculturii a atestat un număr de 4402 produse tradiţionale, dintre care unul singur certificat european, în timp ce în ţări cu mari tradiţii gastronomice s-au atestat şi certificat mult mai puţine produse de acest gen. Pentru informarea cititorilor precizez că Franţa are atestate şi certificate un număr de 127 produse tradiţionale, Italia 114 produse, Spania 91 produse, iar Germania 86 produse”.
În consecinţă, până la 1 octombrie toţi cei care doresc să producă şi să comercializeze produse cu adevărat tradiţionale vor trebui să-şi întocmească noi documentaţii pentru atestare, un nou caiet de sarcini care în principal va cuprinde o serie de elemente din care să rezulte unicitatea produsului, caracteristicile acestuia, a materiilor prime care să nu conţină în compoziţie aditivi alimentari, coloranţi, arome, vitamine, îndulcitori şi alte produse de sinteză.

De asemeni se va face o descriere a metodei de producţie specific locală , autentică şi invariabila precum şi descrierea procesului tehnologic tradiţional unde se vor trece toate fazele de producţie inclusiv cele executate manual. Totodată vor fi precizate elementele care definesc specificitatea produsului finit în speţă însuşirile organoleptice, fizico-chimice şi modul de producţie sau de prelucrare, care să reflecte un procedeu tradiţional prin care produsul să se distingă de alte produse aparţinând aceleiaşi categorii.

Caietul de sarcini va mai trebui să conţină date, înscrisuri, elemente bibliografice cu referinţă la vechimea produsului, care să demonstreze transmiterea unei tradiţii de la o generaţie la alta din care să rezulte legătura istorică a produsului tradiţional cu locul de producţie sau, după caz o declaraţie de notorietate din partea unei asociaţii locale a producătorilor de produse tradiţionale, se mai spune în documentul citat.

După verificarea documentaţiilor şi controlul la faţa locului de către autorităţile agricole, sanitare şi de protecţia consumatorului judeţene acestea vor fi înaintate Ministerului Agriculturii, care va înscrie produsul în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale, va elibera documentul “Atestat Produs Tradiţional”, iar produsul va putea fi marcat cu logo-ul “PRODUS TRADIŢIONAL” şi comercializat.

Citește și

Cmentariile sunt închise