George Turtoi (MADR): Toate cele trei ordonanțe de urgență aflate pe ordinea de zi au fost aprobate de Executiv

17

turtoiofToate cele trei ordonanțe de urgență aflate pe ordinea de zi, referitoare la subvențiile pentru agricultori, produsele agroalimentare ecologice și controlul operațiunilor care fac parte din sistemul de finanțare prin Fondul European de Garantare Agricolă au fost aprobate joi de Executiv, a declarat, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

Astfel, Guvernul a adoptat o ordonanța care modifică un articol din OUG 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plăți directe și plăți naționale directe complementare, care se acordă în agricultură începând cu anul 2007, și un altul din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură.

“Se urmărește ca documentația solicitată producătorilor agricoli să fie simplificată la stabilirea cadrului general de acordare a plăților directe în agricultură, în vederea facilitării procesului de accesare a fondurilor europene destinate agriculturii, gestionate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Măsura vizează reducerea birocrației în ceea ce privește procedura de gestionare a schemei de plată unică pe suprafață și de efectuare a plăților, prin înlocuirea documentelor pentru dovedirea dreptului real de folosință cu cele care justifică utilizarea legală a suprafețelor de teren destinate producției agricole”, menționează Ministerul Agriculturii.

Actul normativ a fost elaborat pentru a veni în sprijinul fermierilor, prin uniformizarea și simplificarea procedurilor administrative legate de alcătuirea documentațiilor necesare în procesul de accesare a fondurilor comunitare alocate prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Totodată, prin actul normativ sunt transpuse în legislația națională o serie de prevederi adoptate recent la nivel european.

‘Era necesară această modificare, având în vedere importanța gestionării corecte a fondurilor Uniunii Europene destinate agriculturii românești și armonizarea prevederilor regulamentelor europene cu legislația națională. Totodată, actul normativ adoptat azi răspunde solicitărilor pe care le-am primit din partea producătorilor agricoli pentru simplificarea condițiilor privind acordarea sprijinului financiar’, a declarat Daniel Constantin, viceprim-ministru, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, citat în comunicatul MADR.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a finalizat, pe 10 iunie, Campania de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafață, pentru anul 2014, în cadrul căreia au fost depuse 1.025.772 de cereri, pentru o suprafață de 9.926.240,72 de hectare.

Cele mai mari suprafețe solicitate la plată se regăsesc în județele Timiș (542.317,87 ha), Constanța (489.779,39 ha), Dolj (444.314,61 ha) și Teleorman (437.759,68 ha). (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise