27 ianuarie 2022 - 04:54

George Turtoi: Fermierii nu trebuie să fie dependenți de subvenții

La nivelul ultimilor ani, agricultura românească poate fi descrisă ca fiind una polarizată. Nu mai puțin de 86% dintre fermieri sunt incluși în categoria micilor producători, în timp ce restul de 14% îl reprezintă marii agricultori.

„Existau foarte puțini agricultori medii care puteau să dezvolte agricultura sustenabilă. Cei care erau foarte mici erau pur și simplu dependeți total de finanțările de la stat, de subvenții sau de plăți ale despăgubirilor, sau alte scheme de minimis, deci, cu alte cuvinte, ei trăiau cu perfuzii … dacă 7 ani de zile continuăm tot așa, s-a observat că numărul de agricultori mici s-a diminuat, numărul de agricultori mari a rămas constant, o abandonare a activității de către micii fermieri, iar dacă se continuă tot în acest sistem s-ar fi întâmplat fenomenul ca aceștia (micii fermieri) să abandoneze activitatea agricolă, iar în viitor să avem o reală problemă în zona rurală, în care oamenii nu sunt angajați”, a declarat George Turtoi, secretar de stat, MADR.

Acesta a mai declarat, „singura soluție pe care n-am inventat-o noi, am luat-o din occident, este aceea că ei să creeze niște ferme de dimensiuni medii prin coagularea lor în cadrul unor grupuri de producători sau cooperative, astfel încât să-și optimizeze achiziția de inputuri și lucrarea terenurilor prin utilizarea de utilaje în comun, si in principal, prin comercializarea producției in cantități mai mari la un nivel calitativ standardizat”.

Pentru a-i stimula pe fermierii mici să se asocieze, Ministerul Agriculturii promite și câteva facilități fiscale, printre care scutirea de la plata impozitului pe venit sau de la plata impozitului pe norma de venit pentru persoanele fizice. În același timp, fermierii nu vor mai plăti impozitul pe teren sau animale, dacă producția acestora este comercializată prin cooperativă. O altă facilitate va fi aplicarea de taxare inversă în cadrul cooperativei, pentru membrii cooperativei, plus o scutire de 20% din impozitul pe profit.