George Turtoi: Dacă am duce în Occident roşia românească, cred că am putea să o vindem la un preţ triplu

26

rosiibuned

România a atras aproape 59% din fondurile europene pe dezvoltare rurală, banii plătiţi efectiv beneficiarilor români depăşind 5,15 miliarde euro, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), George Turtoi.

Acesta a precizat că suma plătită efectiv beneficiarilor români include şi contribuţia naţională, însă rata de absorbţie se referă strict la fondurile europene rambursate deja României din suma totală alocată pe actuala schema financiară de 8,1 miliarde de euro.

George Turtoi consideră că după 7 ani de investiţii realizate cu fonduri europene în mediul rural românesc, cel mai senzaţional proiect este legat de faptul că “atunci când mergi pe şosea şi te uiţi în stânga şi în dreapta nu mai vezi terenuri nelucrate”. Şeful APDRP afirmă că este important să fie continuate investiţiile pe lanţul de producţie, în special pe partea de colectare şi desfacere, pentru că, “dacă am duce în Occident roşia românească, aceea cu gust, cred că am putea să o vindem la un preţ triplu”.

Acesta a vorbit pe larg despre noul Program Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, susținând că o serie de investiții vor fi restrânse sau comasate.  “În noul program PNDR 2014-2020 vor fi preluate aceleaşi tipuri de investiţii generale, dar vor fi restrânse, pentru că unele măsuri din actualul program nu au avut succes, iar alte măsuri sunt incluse sau comasate în noua reforma a Politicii Agricole Comune. Pot să vă spun că mergem pe domeniile prioritare pentru că economia românească nu s-a ridicat încă. Va rămâne infrastructura, investiţiile în ferme, procesarea, lucrurile de bază vor rămâne sigur. Poate vor apărea noutăţi cu inovarea. Noi furnizăm doar un suport tehnic sută la sută pentru partea de programare, iar partea de programare este o politică a României pe 7 ani de zile. Prin urmare, Autoritatea de Management din MADR şi ministerul în sine, cei care fac politicile agricole ale ţării, sunt cei care decid. Noi furnizăm tot sprijinul şi suportul tehnic”, a declarat Turtoi pentru AGERPRES. (Interviul integral: aici)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise