Geometria pastelor italienești

Există 600 de tipuri și forme de paste în întreaga lume, dar de departe cei mai prolifici producători de spaghetti, spaghettini, perciatelli, fusilli, penne, rigatoni și multe altele rămân italienii. StyleReport alcătuiește un scurt îndreptar pentru a vă descurca în vasta lume a pastelor.

Problema inventatorilor pastelor rămâne încă un mister. Firul istoric îi include într-un fel sau altul pe etrusci (strămoșii latinilor), sugerează introducerea lor pe pământ italian pe filiera cuceritorilor arabi sau prin intermediul navigatorului Marco Polo, întors cu mai multe obiceiuri chineze. Dar având în vedere cât de mult au improvizat italienii pe tema unei rețete cât se poate de simple, pastele moderne nu pot fi considerate altfel decât „Made in Italy“.

Inutil de spus, în Italia, pastele se bucură de o întreagă cultură și au chiar și un muzeu dedicat istoriei lor. În principiu, zona din care provin poate fi stabilită de cele mai multe ori în funcție de formă. Alteori, cu 30 de denumiri distincte pentru un singur tip de paste cu același „design“, locul de origine e aproape imposibil de stabilit cu siguranță.

Există două tipuri de paste: uscate și proaspete. Primele, cu o textură ceva mai groasă, se umflă în momentul în care sunt fierte și se servesc alături de sosuri dense. Cele proaspete sunt ceva mai moi și se gătesc mult mai ușor, servindu-se alături de sosuri mai zemoase. Indiferent de tip, pregătirea pastelor poate fi „asciutta“ – separată de restul ingredientelor, „in brodo“ – pastele fac parte dintr-un fel de supă și „al forno“, fiind încorporate într-un fel de mâncare ce se coace la cuptor.

Și totuși, câte tipuri de pasta există? Geometriile variate țin atât de imaginația bucătăreselor italiene cât și de tipul de sos cu care urmează a fi servite. Cu cât grosimea făinoaselor este mai mare, cu atât sosul poate fi mai dens. În același timp, pastele tubulare și cele cu „buzunare“ pot fi combinate cu sosuri sau umpluturi care conțin carne, fructe de mare sau legume, care aderă pe suprafața făinoaselor. Numele dezvăluie dimensiunea. Pastele care se termină în -ini, elli, illi, -etti, -ine, -elle sunt făinoase de dimensiuni mai mici decât cele a căror denumire are sufixul -otti sau -acci, care înseamnă brut, masiv.

Chiar dacă numărul tipurilor de paste depășește câteva sute, în realitate există câteva forme pe baza cărora se fac diferite variațiuni. Cu alte cuvinte, dacă aveți în minte „designul“ spaghetti, penne, fussili sau ravioli, totul vi se va părea cunoscut.

Paste lungi

Sunt pastele filiforme, variază în grosime și formă, plecând de la cele extrem de subțiri precum Capellini, Spaghettini și Spaghetti și ajungând la Ziti, paste tubulare groase. Exista și Spaghettoni, Bucatini, Maccheroncini, Fusilli Napoletani sau Fussili Lungi Bucati, paste lungi, spiralate.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult