27 ianuarie 2022 - 04:01

Geneticienii de Botoșani au realizat o nouă rasă de oi pentru carne, la Popăuți

Unul dintre cele mai performante centre de cercetare zootehnică din Europa, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor,  funcţionează de peste 100 de ani într-un colţ al României, într-un anonimat aproape total. Specialiştii angajaţi la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor din localitatea botoşăneană Popăuţi au produs rezultate remarcabile în domeniul geneticii.

Institutul a fost înfiinţat în anul 1909, prin Ordinul Ministerului Agriculturii şi Domeniilor Statului, şi a devenit în timp o zonă de cercetare unicat în Europa, fiind singura staţiune specializată în cercetarea rasei de oi caracul. Printre altele, cercetătorii de la Popăuţi au reuşit, în anul 1988, să creeze prin încrucişări atent studiate genetic în laboratoare o specie de oaie unicat, caracul de Botoşani, renumită în toată lumea.

„Nu există o pielicică (n.r. – blăniţă de miel) mai bună şi cu mai multe onduleuri fine, decât cea a caraculului de Moldova”, dă asigurări Ionică Nechifor, unul dintre cercetătorii principali de la Popăuţi.    După alţi 27 de ani de studii şi experimente, cercetătorii botoşăneni se pregătesc să mai dea o lovitură pe piaţa zootehniei. De această dată, specialiştii de la Popăuţi spun că au creat  profilul genetic ale unor „super-oi“, o combinaţie între specii de succes din Germania, Olanda şi Uzbekistan. Noile „produse“ genetice urmează să fie realizate prin încrucişări şi metisaje succesive până se ajunge la specia dorită, o oaie care va influenţa semnificativ industria alimentară. Cercetării din Botoşani spun că studiile necesare „oficializării” noii specii sunt foarte avansate.

Cercetările dedicate au început de aproape zece ani. Au fost studiate posibilităţile genetice şi de adaptare a noii specii de ovine. Cei mai experimentaţi zootehnişti de la Popăuţi spun că au gândit cu prioritate ca noua oaie să impresioneze la capitolele cantitate şi calitate a cărnii. „Ne-am propus aici, la staţiunea de cercetare, să facem o nouă rasă de oaie. O rasă de carne, ca o alternativă la specia creată de noi pentru faimoasele pielicele. Sperăm să obţinem o rasă grea care să aducă o cantitate mare de carne. Am început cercetările şi deja aducem şi exemplarele necesare pentru absorbţie. Vrem să facem oaia de carne Popăuţi, cea mai nouă rasă de oaie”, spune Ionică Nechifor, unul dintre cei mai experimentaţi şi valoroşi specialişti de la Popăuţi.

Super-oaia va fi obţinută prin încrucişarea rasei caracul de Botoşani, cu rădăcini uzbece, şi a rasei „Cap negru german“. Caraculul de Botoşani este o specie românească unicat în Uniunea Europeană, obţinută în staţiunea de cercetare Popăuţi prin încrucişarea raselor moldoveneşti „ţurcana“, neagră şi albă, cu berbeci din rasa caracul aduşi din Uzbekistan. De cealaltă parte, „Cap negru german“ este o specie renumită pentru cantitatea de carne pe care o produce. Un miel din rasa germană acumulează o cantitate dublă de carne la creştere faţă de ţurcana autohtonă. (www.fabricadecarne.ro)